Sir je iz mleka - ali pa tudi ne

“EU nas sili, da delamo sire brez mleka, uničiti hoče našo sirarsko tradicijo!” Tako so zadnje tedne v Italiji ogorčeni ne le sirarji, ampak tudi politiki. Bruselj od italijanske vlade zahteva, da mora spremeniti nacionalno zakonodajo, v kateri prepoveduje izdelavo sirov iz mleka v prahu in koncentriranega mleka, ker to pomeni kršitev prostega pretoka blaga v uniji.

Sir iz mleka ali nadomestkov? To bi moralo biti jasno razvidno 
že na embalaži. Foto: /
Sir iz mleka ali nadomestkov? To bi moralo biti jasno razvidno že na embalaži. Foto: /

RIM, LJUBLJANA > Italija ima že od leta 1974 zelo stroga nacionalna pravila za mlečne izdelke; mlekarjem in sirarjem izrecno prepoveduje izdelavo sirov in drugih mlečnih izdelkov iz mleka v prahu in koncentriranega mleka. V drugih evropskih državah, tudi v Sloveniji, pa je to dovoljeno. Zato EU od Italije zahteva, da to prepoved izbriše in se prilagodi zakonodaji EU. Italijani pa so ogorčeni; bojijo se, da bodo trg preplavili poceni mlečni izdelki nižje kakovosti in da bo to načelo sirarski ugled Italije v svetu.

“EU nam je že vsilila čokolado z dodatkom rastlinskih maščob namesto kakava, celo vino brez grozdja, zdaj bodo na vrsti še siri. To so lobiji, ki hočejo, da znižamo naše visoke standarde za kakovost,” je za časopis La Stampa povedal predsednik združenja kmetijskih proizvajalcev Coldiretti Roberto Moncalvo.

Celo italijanski kmetijski minister Maurizio Martina je tvitnil: “Ne diktatu EU o sirih iz mleka v prahu. Ščitili bomo italijansko kakovost.” Ali bo takšno tudi uradno stališče italijanske vlade in bo tvegala postopek pred sodiščem evropskih skupnosti, še ni znano.

Pri nas podobne prepovedi kot Italijani nismo nikoli imeli. “V Sloveniji proizvodnja in dajanje na trg sira in drugih mlečnih izdelkov iz mleka v prahu in koncentriranega mleka niso prepovedani,” so pojasnili na agenciji za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Za mleko in mlečne izdelke v Sloveniji nimamo nacionalnega predpisa, temveč veljajo zahteve EU zakonodaje, ki ureja področje tržnih standardov.

Odločitev je na sirarjih

Tako je mlekarjem in sirarjem prepuščena odločitev, ali bodo za mlečne izdelke uporabljali samo sveže mleko ali pa bodo dodajali tudi mleko v prahu ali koncentrirano mleko. Tisti, ki negujejo tradicijo sirarstva in skrbijo za najvišjo kakovost, nimajo dileme. “Mi uporabljamo samo mleko, ki ga dobimo od naših kmetov. Za vsak liter mleka natanko vemo, čigav je. Za tem stojimo in poštenje tudi nekaj velja. Za naše izdelke nikoli nismo in nikoli ne bomo uporabljali nič drugega kot samo mleko,” je odločna direktorica Mlekarne Planika Kobarid Anka Lipušček Miklavič.

Za tiste mlečne izdelke, ki imajo zaščiteno geografsko poreklo ali označbo, pa seveda veljajo stroga pravila in so sestavine še posebej določene.

Mocarela iz nemleka

Večji problem od mleka v prahu in koncentriranega mleka so po njenem mnenju izdelki iz nemleka, ki prihajajo na police naših trgovin. “To so denimo siri, v katerih so beljakovinski dodatki namesto mleka, in so zato tudi cenejši. Pomenijo pa nelojalno konkurenco proizvodom iz mleka in se ne bi smeli imenovati sir, saj gre za popolnoma drug izdelek. Potrošnik je zaveden, misli, da je kupil sir iz mleka, v resnici pa je iz nadomestkov,” je prepričana.

Podobno opozarjajo tudi v Italiji; že vsaka četrta mocarela na policah prihaja iz tujine, kjer nimajo tako strogih pravil za sirarje, in je narejena iz beljakovinskih nadomestkov, ne da bi bilo to jasno razvidno na embalaži, so zapisali v časniku La Stampa.

KATJA GLEŠČIČ


Najbolj brano