Schäuble: Grčijo čakajo ostre zahteve

Nemški finančni minister Wolfgang Schäuble je dejal, da Grčijo čakajo ostre zahteve, v kolikor bi država poleti potrebovala tretji program pomoči. Grčija bo morala izpolniti pogoje držav območja evra brez popuščanja, je za nemški časnik Bild am Sonntag zatrdil Schäuble, ki je ob tem pokazal tudi nekaj razumevanja za novoizvoljeno vlado v Atenah.

Kmalu po tistem, ko je nemški bundestag v petek prižgal zeleno luč za podaljšanje pomoči Grčiji, je grški premier Aleksis Cipras znova poskrbel za razburjenje.
Kmalu po tistem, ko je nemški bundestag v petek prižgal zeleno luč za podaljšanje pomoči Grčiji, je grški premier Aleksis Cipras znova poskrbel za razburjenje. 

BERLIN > Schäuble ni želel ugibati, ali bo Grčija, ki se že nekaj let skuša izvleči iz hude finančne krize, potrebovala tretji program pomoči. "Ali bo Grčija potrebovala nadaljnjo pomoč, bomo videli, ko bo zaključen drugi program. Karkoli že se bo zgodilo, bomo postavili ostre pogoje," je za današnjo izdajo časnika Bild dejal minister.

Ob tem je dal jasno vedeti, da bodo morale Atene pogoje območja evra, katerega članica je tudi Grčija, izpolniti brez popuščanja. "Če se Grčija tega ne bo držala, ne bo nadaljnje pomoči," je dejal.

Finančni ministri držav v območju evra so v torek v zameno za fiskalne ukrepe in reforme dali zeleno luč za podaljšanje programa pomoči Grčiji, potrditi pa ga morajo tudi parlamenti nekaterih članic, med drugim v Nemčiji.

Kmalu po tistem, ko je nemški bundestag v petek prižgal zeleno luč za podaljšanje pomoči Grčiji, je grški premier Aleksis Cipras znova poskrbel za razburjenje. Na petkovi seji vlade je namreč napovedal zakonodajo, s katero naj bi poskušali odpraviti posledice večletnega zategovanja pasu v državi.

Schäuble je sicer za Bild znova poudaril, da si ne želijo izstopa Grčije iz območja evra. "Grčiji nihče ni vsilil programa pomoči. Vse je torej v celoti odvisno od Aten," je dejal.

Je pa Schäuble vendarle ubral tudi milejši ton rekoč, da je treba novi grški vladi zaupati, da bo uresničila potrebne ukrepe, vzpostavila učinkovito davčno upravo in na koncu izpolnila pogoje, ministrove besede povzema dpa. Novoizvoljeni vladi je potrebno dati čas, je še menil.

Pohvalne besede je Schäuble našel tudi za grškega finančnega ministra Janisa Varufakisa, za katerega je dejal, da se je do njega obnašal povsem korektno. Med ministroma obeh držav so namreč v minulih tednih potekale razprave, v katerih sta bila sogovornika precej različnih stališč glede reševanja grške krize.

STA


Najbolj brano