Rusiji se obeta do 17-odstotna inflacija

Rusija bi lahko letos izkusila do 17-odstotno inflacijo, je danes opozoril namestnik gospodarskega ministra Aleksej Vedev. V letu 2014 naj bi država zabeležila med 0,5- in 0,6-odstotno gospodarsko rast, Svetovna banka pa ji za letošnje leto napoveduje skoraj triodstotno krčenje BDP. Moskva pričakuje skorajšnje znižanje bonitetne ocene.

Rusija bi lahko letos izkusila do 17-odstotno inflacijo. Foto: Denis Sabadin
Rusija bi lahko letos izkusila do 17-odstotno inflacijo. Foto: Denis Sabadin

MOSKVA > Aleksej Vedev je danes sporočil prve ocene gospodarske rasti Rusije v letu 2014. Rusko gospodarstvo je raslo po 0,5-odstotni oziroma 0,6-odstotni stopnji, po poročanju ruske tiskovne agencije Tass kažejo podatki.

V luči šibkega rublja se državi ob tem obeta visoka inflacija. Ta bo vrh dosegla marca in aprila, ko bi lahko bila na letni ravni rast cen od 15- do 17-odstotna, napoveduje namestnik ministra.

Uradno se je inflacija v Rusiji doslej povzpela na 11 odstotkov. Rubelj so močno prizadeli ostri padci cen nafte ter sankcije zahodnih držav, uvedene proti Moskvi zaradi konflikta v Ukrajini.

Rubelj je v letošnjem letu v primerjavi z dolarjem izgubil že približno 16 odstotkov vrednosti, potem ko je v letu 2014 upadel za približno 41 odstotkov.

Nizke cene nafte bodo prizadele tudi ruski proračun, je opozoril finančni minister Anton Siluanov. Če bodo cene nafte vztrajale pri okoli 50 dolarjih za 159-litrski sod, bi lahko ruski proračun v letu 2015 izgubil 3000 milijard rubljev (skoraj 46 milijard dolarjev), povzema Tass.

“Država ne more več toliko trošiti, kot je trošila, ko so bile cene nafte pri 100 dolarjih za sod,” je opozoril finančni minister.

Moskva kmalu pričakuje znižanje bonitetne ocene s strani ameriške bonitetne hiše Standard & Poor's (S&P), so danes pojasnili v vladi. Svetovna banka je v najnovejših ocenah državi za letošnje leto napovedala 2,9-odstotno krčenje bruto domačega proizvoda (BDP), potem ko je v prejšnji napovedi govorila o 0,7-odstotnem padcu.

Rusko gospodarstvo se bo po ocenah banke k rasti povrnilo leta 2016, ko se bo okrepilo za 0,1 odstotka. Prejšnja ocena je za leto 2016 napovedovala 0,3-odstotno rast.

Rusko ministrstvo za gospodarski razvoj je decembra napovedalo, da se bo domače gospodarstvo v letu 2015 skrčilo za 0,8 odstotka, namesto prejšnje napovedi 1,2-odstotne rasti.

STA


Najbolj brano