Putin Zahodu: Ne bojte se Rusije

Ruski predsednik Vladimir Putin je v pogovoru za italijanski dnevnik Corriere della Sera poudaril, da Rusija ne ogroža Zahoda. Kljub najnovejšim spopadom na vzhodu Ukrajine je Putin poudaril, da je še vedno obvezan ukrajinskemu mirovnemu sporazumu. Sporno ravnanje Moskve je označil kot zgolj obrambo pred novimi nevarnostmi, ki ogrožajo Rusijo.

Vladimir Putin Foto: Wikipedia
Vladimir Putin Foto: Wikipedia

MOSKVA > “Rad bi povedal, da ni potrebe po bojazni pred Rusijo,” je zagotovil Vladimir Putin. Dejal je, da bi si lahko samo bolan človek, pa še ta samo v spanju, predstavljal, da bi Rusija nenadoma napadla Nato, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ruski predsednik je za današnjo izdajo italijanskega časnika spregovoril pred obiskom Italije prihodnji teden, v okviru katerega se bo srečal tudi s papežem Frančiškom in italijanskim premierjem Matteom Renzijem. Pogovor so objavili tudi dan pred vrhom G7 na Bavarskem, na katerega Moskve niso povabili.

Putin je še dejal, da se Rusija prvenstveno zgolj brani pred zunanjimi grožnjami. Dodal je, da so obrambni izdatki držav članic Nata desetkrat višji od ruskih, ZDA pa imajo največji vojaški proračun na svetu.

Glede ukrajinske krize je ruski predsednik menil, da je glavna težava Kijev, ki ni pripravljen uresničiti februarskega mirovnega sporazuma iz Minska in se neposredno pogajati s proruskimi separatisti. Tako Ukrajino kot EU je pozval, naj storita več za Doneški bazen.

O odnosih z EU je Putin dejal, da je Moskva pripravljena zgraditi enakopravno partnerstvo z Brusljem. Hkrati je obtožil slednjega, da zasleduje odnose zgolj na materialnih interesih.

“Z Evropo nismo nikoli ravnali kot z ljubico. Čisto resno govorim. Vedno smo ponujali resno zvezo,” je dejal ruski predsednik in se tako odzval na metaforo italijanskega novinarja.

STA


Najbolj brano