Protestniki so se umaknili iz iraškega parlamenta, protesti se nadaljujejo

Protestniki, ki so v soboto vdrli v iraški parlament v prestolnici Bagdad in zahtevali reforme v državi, so se danes umaknili iz parlamentarne stavbe, a nadaljujejo s protesti pred parlamentom. Več sto privržencev šiitskega klerika Moktade al Sadra se je tako danes zbralo na osrednjem trgu v zeleni coni v Bagdadu.

Bagdad Foto: Wikipedia
Bagdad Foto: Wikipedia

BAGDAD > Iraška vojska in policija sta v glavnem mestu po poročanju nemške tiskovne agencije dpa okrepila varnostne ukrepe. Šiitski predsednik iraške vlade Hajdar al Abadi je že obiskal parlament, da bi si ogledal razmere. Iz njegovega kabineta so na twitterju objavili fotografije parlamenta z razbitimi okni in uničenimi mizami v plenarni dvorani.

Iraški predsednik Fuad Masum je za danes sklical krizno srečanje, na katerega je povabil al Abadija in predsednika parlamenta Salima al Džaburija, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Trojica je po srečanju v skupni izjavi vdor v parlament označila za “resno agresijo proti ugledu države”.

Ob tem so predsedniki zahtevali aretacijo protestnikov, ki so napadli poslance. “Agresorje moramo pripeljati pred sodišče, saj je to, kar se je zgodilo, očitno kršenje ustave,” so zapisali po navedbah nemške tiskovne agencije dpa.

Več tisoč al Sadrovih privržencev je v soboto najprej vdrlo v zeleno cono, kjer so poleg parlamenta tudi številna ministrstva in veleposlaništva, in protestirali zaradi zastoja pri potrjevanju vlade neodvisnih strokovnjakov, ki jo je predlagal al Abadi. Kasneje je več sto protestnikov vdrlo v parlament.

Z juga Iraka danes poročajo tudi o dveh eksplozijah avtomobilov bomb, ki sta zahtevali najmanj 33 smrtnih žrtev, več kot 50 ljudi je bilo ranjenih. Obe eksploziji sta v razmiku petih minut eksplodirale v mestu Samava na jugu države. Odgovornosti za eksploziji je prevzela skrajna skupina Islamska država (IS).

Irak je že več mesecev prizorišče številnih protestov proti korupciji v državi in neučinkoviti javni upravi. Šiitski premier je kot odgovor na to predlagal paket reform, ključno z imenovanjem tehnokratske vlade, a politične stranke v parlamentu to blokirajo. Al Abadi je tudi posvaril, da sedanja politična kriza hromi boj Iraka ob pomoči ZDA proti IS, ki nadzira ključna sunitska območja v Iraku.

STA


Najbolj brano