Preiskava ZN: V Eritreji grozljive zlorabe in kršitve človekovih pravic

Eritrejska vlada je odgovorna za sistematično in zelo razširjeno kršenje človekovih pravic, kar prispeva k temu, da vsak mesec iz države pobegne skoraj 5000 Eritrejcev, ugotavljajo Združeni narodi. Enoletna preiskava komisije ZN o položaju človekovih pravic v Eritreji je te opisala kot pravo nočno moro.

Eritreja je za Sirijo drugi največji vir migrantov, ki v želji, da bi 
prispeli v Evropo, s prečkanjem Sredozemskega morja 
tvegajo svoja življenja. Foto: Morh
Eritreja je za Sirijo drugi največji vir migrantov, ki v želji, da bi prispeli v Evropo, s prečkanjem Sredozemskega morja tvegajo svoja življenja. Foto: Morh

ŽENEVA > V poročilu je govora o grozljivih metodah mučenja, vključno z elektrošoki in skorajšnjimi utopitvami, spolnimi zlorabami in prisiljevanjem ljudi, da več ur gledajo v žareče sonce, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Gre za poročilo na skoraj 500 straneh, ki opisuje, kako je država pod železno roko Isaiasa Afwerkija v zadnjih 22 letih ustvarila represivni sistem, v katerem ljudi zaradi kapric aretirajo, pridržijo, mučijo ali ubijejo in razglasijo za pogrešane.

“Sistematične, široko razširjene in surove kršitve človekovih pravic se v Eritreji izvajajo brez kaznovanja vladnih oblasti,” je povedala članica komisije Sheila Keetharuth. Kot dodaja, je moč nekatere od številnih zlorab v Eritreji definirati kot “zločine zoper človečnosti”. Kršitve se pogosto dogajajo na območju, kjer ni nobenih prič.

Poročilo našteva seznam vladnih in državnih organizacij ter institucij, ki so odgovorne za zlorabe. Med temi so vojska, policija, pravosodno ministrstvo, pa tudi sam predsednik.

Zaradi takšnih razmer so Eritrejo množično zapustili številni prebivalci. Eritreja je za Sirijo drugi največji vir migrantov, ki v želji, da bi prispeli v Evropo, s prečkanjem Sredozemskega morja tvegajo svoja življenja.

V Eritreji, ki se je leta 1991 odcepila od Etiopije, “ne vlada zakon, temveč strah”, je menila Keetharuthova. To je po njenem mnenju glavni razlog, zakaj “sto tisoči bežijo s svojih domov in tvegajo zajetje in mučenje s strani eritrejskih oblasti ter smrt v rokah surovih tihotapcev z ljudmi”.

Poročilo navaja, da državo vsak mesec zapusti okoli 5000 ljudi. ZN so lani našteli skoraj 360.000 beguncev iz Eritreje.

Preiskavo za namene poročila je lani odredil Svet ZN za človekove pravice, preiskovalci pa bodo izsledke predstavili 23. junija. Preiskovalci sicer niso bili v Eritreji, a so v poročilo vključili 550 intervjujev z Eritrejci, ki živijo v tujini, ter 160 pisnih prispevkov, še navaja AFP.

STA


Najbolj brano