Potresa v Nepalu najhujša naravna katastrofa v tej državi

V potresih, ki sta Nepal stresla 25. aprila in 12. maja, je po zadnjih podatkih umrlo 8583 ljudi. Potresa sta bila po navedbah tamkajšnje policije najhujša naravna katastrofa v zgodovini države. Po številu umrlih sta presegla tresenje tal leta 1934. Takrat je umrlo 8500 ljudi.

V potresih, ki sta Nepal stresla 25. aprila in 12. maja, je po 
zadnjih podatkih umrlo 8583 ljudi.
V potresih, ki sta Nepal stresla 25. aprila in 12. maja, je po zadnjih podatkih umrlo 8583 ljudi. 

KATMANDU, LJUBLJANA> Potres z magnitudo 7,8 je 25. aprila terjal 8442 mrtvih. V potresu, ki je katastrofi sledil 12. maja, pa je umrlo še 141 ljudi. Po policijskih podatkih je v tresenju tal umrlo 79 tujcev, 99 so jih rešili. S 112 jim še vedno ni uspelo vzpostaviti stika, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Himalajsko državo je v zadnjih treh tednih streslo več sto popotresnih sunkov z magnitudo do 6. Sprožajo se zemeljski plazovi, v katerih naj bi umrlo več, tudi do 100 ljudi, ki so šli iskat pomoč. Policija o tem za zdaj nima podatkov.

Unicef opozarja na usodo nepalskih novorojencev in porodnic, saj je tresenje tal močno poškodovalo tudi zdravstvene centre in porodnišnice. Kot so danes zapisali v Unicefu Slovenija, se na najhuje prizadetih območjih brez ustrezne zdravstvene oskrbe vsako uro rodi približno 12 novorojenčkov.

Opozorili so, da bodo v prihodnjih mesecih resno ogrožena življenja skoraj 18.000 otrok in njihovih mater, če se nemudoma ne bo pričela skupna akcija za vzpostavitev ključne zdravstvene oskrbe.

V Nepalu je bila zdravstvena oskrba mater in novorojenčkov pomanjkljiva že pred potresoma. Zaradi preprečljivih vzrokov je vsak dan umrlo 38 novorojenčkov, vsakih osem ur pa tudi nosečnica zaradi zapletov med porodom.

Zapisali so še, da Unicef v sodelovanju s partnerskimi organizacijami v Nepalu zagotavlja posebne šotore za vzpostavitev bolnišnic in porodnišnic na prostem, vzpostavlja 22 zavetišč za nosečnice, matere in novorojenčke, ki se ne morejo vrniti v porušene domove, organizira mobilne enote za zagotavljanje nujne zdravstvene pomoči v najhuje prizadetih območjih ter zagotavlja zdravila, medicinsko opremo in pripomočke za varen porod.

Unicef Slovenija še naprej zbira denar za nujno pomoč otrokom in njihovim družinam v Nepalu.

STA


Najbolj brano