Več žrtev v Tunisu naj bi bilo s Coste Fascinose, z njo potujejo tudi Slovenci

Več tujih žrtev sredinega napada na muzej Bardo v Tunisu naj bi bilo potnikov z ladje Costa Fascinosa. Z ladjo po Sredozemlju trenutno potuje tudi 24 Slovencev, je sporočila novinarka na krovu te ladje Liana Bider. Sama nima podatkov, da bi kateri izmed Slovencev obiskal muzej, da med žrtvami ni Slovencev, je že v sredo sporočil tudi MZZ.

V sredinem terorističnem napadu na muzej Bardo v Tunisu je po zadnjih podatkih umrlo vsaj 21 ljudi. Foto: Wikipedia
V sredinem terorističnem napadu na muzej Bardo v Tunisu je po zadnjih podatkih umrlo vsaj 21 ljudi. Foto: Wikipedia

TUNIS > Prek elektronske pošte je ponoči Liana Bider sporočila, da so potniki Costa Fascinose šele pozno popoldne v sredo od kapitana izvedeli, da zaradi napada na tuniški muzej na ta dan ne bodo izpluli.

Potniki so bili po njenih besedah prestrašeni. Zaradi krvavega dogodka so odpovedali vse načrtovane dogodke na ladji, v pristanišču pa so uvedli izredni nadzor.

"Varnostne sile so aretirale štiri ljudi, ki so neposredno povezani s (teroristično) operacijo, in pet osumljencev, ki imajo povezave s celico," so sporočili iz urada tunizijskega predsednika. Drugih podrobnosti niso navedli. Premier Habib Essid je danes sporočil, da je bil eden od strelcev znan varnostnim agencijam. Napadalca je identificiral kot Yassina Laabidija in Hatema Khachnaouija. Laabidi je bil znan obveščevalcem, ki pa niso imeli specifičnih informacij o njegovih povezavah s skrajnimi skupinami. V uradu tunizijskega predsednika medtem niso identificirali prijetih osumljencev, prav tako niso navedli njihove vloge v napadu. So pa poudarili, da se država sooča z "izjemnimi okoliščinami" in da so se "teroristične operacije preselile iz gora v mesta".

Na ladjo se ni vrnilo 13 potnikov

Costa Fascinosa je iz Tunisa izplula šele okoli 2. ure zjutraj. V Tunis je v sredo priplula s 3161 potniki na krovu, družba Costa Crociere, lastnica ladje, pa je na spletni strani sporočila, da se na ladjo ni vrnilo 13 potnikov.

V napadu, za katerega ni doslej odgovornosti prevzel nihče, je bilo ubitih najmanj 21 ljudi, od tega najmanj 17 tujcev.

Devet potnikov potovalo z MSC Splendido

Med žrtvami napada je tudi devet potnikov, ki so potovali na ladji za križarjenje MSC Splendida. Ob prihodu v Tunis je bilo na tej ladji več kot 3700 potnikov, danes pa naj bi odplula proti Barceloni.

Slovensko zunanje ministrstvo je že v sredo popoldne sporočilo, da po dosedanjih podatkih slovenski državljani v napadu na muzej Bardo niso bili udeleženi. Kot so sporočili, je slovensko veleposlaništvo v Rimu, ki je pristojno za Tunizijo, glede dogodka v stiku s tunizijskimi oblastmi. “Doslej ni prejelo nobenega podatka o tem, da bi bili v incidentu udeleženi tudi slovenski državljani,” so zapisali.

STA


Najbolj brano