Po požaru v Splitu ponudil odstop hrvaški obrambni minister

Zaradi kritik hrvaške predsednice in vrhovne poveljnice hrvaške vojske Kolinde Grabar-Kitarović, češ da bi lahko hrvaška vojska prej posredovala pri gašenju katastrofalnih požarov pri Splitu, je ponudil odstop hrvaški obrambni minister Damir Krstičević, poročajo hrvaški mediji. Grabar-Kitarovićeva bo danes obiskala območje požarov.

Split ponoči Foto: Vir: Twitter/Damira Kalajzić
Split ponoči Foto: Vir: Twitter/Damira Kalajzić

ZAGREB > "Menim, da bi lahko vojska prej prišla na teren. Čeprav niso izurjeni in niso opremljeni kot gasilci, je šlo za požar, za katerega je bila potrebna vsaka roka," je izjavila hrvaška predsednica v Salzburgu po današnjem srečanju s kolegoma iz Avstrije in Slovenije, Alexandrom Van der Bellnom in Borutom Pahorjem.

Krstičević je v ponedeljek prispel v Split, kjer je tudi sam sodeloval pri gašenju požarov. V ponedeljek je na območje požarov prispelo tudi nekaj sto hrvaških vojakov, ki so predvsem zavarovali vojaško raketno bazo v Žrnovnici nedaleč od Splita.

Po današnjih izjavah predsednice države je minister ponudil odstop. Grabar-Kitarovićeva je sicer še dejala, da bo lahko ocenila delovanje pristojnih služb med požarom, potem ko bo danes obiskala območje med Splitom in Omišem, kjer se od nedelje borijo z velikanskim požarom. Zahtevala je tudi preiskavo vzrokov požarov in načinov, kako so se združili.

Pred tem je hrvaški premier Andrej Plenković obiskal Split in poudaril, da je zadovoljen z medsebojnim sodelovanjem pristojnih državnih, županijskih in mestnih služb pri gašenju požarov.

Med prebivalci krajev, ki so jih zajeli požari, pa je bilo slišati veliko nezadovoljstva v zvezi z organizacijo gašenja požarov.

STA


Najbolj brano