Papež: V Cerkvi dva odstotka pedofilov

Papež Frančišek je v pogovoru za italijanski časnik La Repubblica spolne zlorabe otrok v Katoliški cerkvi označil za “moralno pokvarjenost”, hkrati pa dejal, da je “stopnja pedofilije v Cerkvi dvoodstotna”. Ta dva odstotka vključujeta duhovnike in celo škofe ter kardinale, je dejal, kot povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Papež Frančišek je v pogovoru za italijanski časnik La Repubblica dejal, da je “stopnja pedofilije v Cerkvi dvoodstotna”
Papež Frančišek je v pogovoru za italijanski časnik La Repubblica dejal, da je “stopnja pedofilije v Cerkvi dvoodstotna”  

VATIKAN > Tiskovni predstavnik Svetega sedeža Federico Lombardi je kasneje danes nekatere objavljene izjave Frančiška v omenjenem časniku zanikal. “Papež ni zatrdil, da so med kardinali pedofili,” je dejal Lombardi.

Po Lombardijevih besedah naj ustanovitelj La Repubblice Eugenio Scalfari, ki je opravil pogovor s papežem, v članku ne bi navajal dobesednih izjav Frančiška, ampak naj bi šlo za novinarski prispevek o papežu na podlagi njunega srečanja, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Kot je zatrdil Lombardi, Scalfari s papežem ni opravil intervjuja, ampak osebni pogovor. “Članek sicer odseva bistvo pogovora med svetim očetom in Scalfarijem, vendar nekaterih formulacij ni možno z gotovostjo pripisati papežu,” je še dejal Lombardi.

Papež se je v pogovoru z 90-letnim italijanskim novinarjem dotaknil tudi celibata. “Vsekakor je tu problem, a ni tako zelo velik. Potreben je čas, toda rešitve obstajajo in našli jih bomo,” je dejal papež, ki pa svoje izjave ni podrobneje pojasnil.

Gre za tretji pogovoru Scalfarija s papežem. Kot je pojasnil italijanski novinar, ki je znan ateist, tako kot pri prvih dveh tudi tokrat pogovora ni snemal niti si ni delal zapiskov.

STA


Najbolj brano