Osrednja slovesnost bo danes v Kninu

Vrhovna poveljnica hrvaške vojske in predsednica države Kolinda Grabar-Kitarović je včeraj okoli 18. ure v Zagrebu odprla vojaško parado, s katero so se začele dvodnevne slovesnosti ob 20. obletnici vojaške operacije Nevihta. Zatem so zadonele tri častne topovske salve, prizorišče ob zagrebški Ulici mesta Vukovar pa so preleteli trije migi.

Hrvaška vojska je predstavila svojo moč  z več kot 300 različnimi vozili.
Hrvaška vojska je predstavila svojo moč z več kot 300 različnimi vozili. 

ZAGREB > Sledila je reka vojakov in vojaške opreme. Ob ograjah na Vukovarski ulici in na okoliških cestah, po katerih so se premikale hrvaške oborožene sile, se je zbralo več tisoč radovednih Zagrebčanov.

V štirikilometrski koloni je sodelovalo približno 3300 pripadnikov različnih hrvaških vojaških enot, pa tudi policisti, veterani, gasilci in reševalci ter pripadniki zgodovinskih vojaških enot, med katerimi je bilo več deset konjenikov. Večina profesionalnih hrvaških vojakov je nosilo nove jurišne puške VHS2.

Hrvaška vojska je predstavila svojo moč tudi z več kot 300 različnimi vojaškimi vozili. V koloni so bile nove 50-tonske nemške havbice, finski oklepniki, večcevni raketni metalci in tanki M-84 ter vrsta ameriških bojnih vozil, ki jih je Hrvaška nabavila v zadnjih letih.

Časovno usklajeni so bili tudi poleti več kot 30 različnih vojaških letal in helikopterjev, nastopila je tudi šestčlanska letalska akrobatska skupina Krila Nevihte. V morju med otokom Brač in Splitom je bilo šest vojaških plovil, ki so jih lahko v Zagrebu spremljali prek video povezave. S svečane tribune pred poslopjem koncertne dvorane Vatroslav Lisinski je parado spremljalo približno 40 delegacij iz tujine na ravni pomembnih gostov, veleposlanikov in vojaških predstavnikov, vključno z vojaškimi predstavniki ZDA. Stroške celotnega programa svečane parade ocenjujejo na približno dva milijona evrov.

Osrednja proslava Nevihte bo danes v Kninu, kjer pričakujejo približno 200.000 ljudi. Hrvaška danes praznuje dan zmage in domovinske hvaležnosti ter dan veteranov v spomin na Nevihto, s katero so Hrvati avgusta 1995 osvobodili večji del svojega ozemlja, ki so ga zasedli srbski uporniki, in uresničili pogoje za konec vojne na Hrvaškem. STA


Najbolj brano