Orkan Patricia ni uresničil katastrofalnih napovedi

Orkan Patricia, ki se je pred udarom na zahodno obalo osrednjega dela Mehike v Tihem oceanu nenadoma okrepil v orkan pete kategorije z vetrovi 325 kilometrov na uro, je v petek popoldne oslabel in iz napovedi o katastrofalnih posledicah najmočnejšega orkana v zgodovini ameriške celine ni bilo nič.

Fotografija je simbolična. Foto: Ho
Fotografija je simbolična. Foto: Ho

GUADALAJARA > Mehiški predsednik Enrique Pena Nieto je v petek zvečer sporočil, da prva poročila o posledicah orkana govorijo o manjši škodi, kot so jo pričakovali ob orkanu takšne moči. O žrtvah še ni poročil, kljub temu pa je Nieto opozoril, da nevarnost še ni končana.

Orkan je udaril na obalo redko poseljenega območja države Jalisco s hitrostjo vetrov 275 kilometrov na uro, vendar je hitro oslabel na četrto kategorijo z vetrovi malce nad 200 kilometrov na uro. Mehiški mediji poročajo o izruvanih drevesih, odkritih strehah, poplavah, ki so odnašale avtomobile, in plazovih.

Vendar pa škoda ni nič hujša od normalne škode po orkanu. Orkan je oslabel, še vedno pa prinaša s seboj veliko padavin, ki se pomikajo v notranjost države, kjer sedaj grozijo zemeljski plazovi.

Preden je Patricia prišla na obalo, so meteorologi svarili pred katastrofo, saj orkana s hitrostjo vetrov 325 kilometrov na uro v Ameriki doslej v zgodovini meritev še ni bilo.

Prebivalci ogroženih območij so bili opozorjeni in so se skupaj s turisti zatekli v zavetišča, kleti, trdna poslopja ali pa stran od obale.

STA


Najbolj brano