Odzivi iz Mehike, Kanade in Kitajske

Mehiški predsednik Pena Nieto je v odzivu na izvolitev Donalda Trumpa za novega ameriškega predsednika izrazil pripravljenost na sodelovanje z njim. Poudaril je tudi partnerstvo in prijateljstvo s sosednjo državo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Donald Trump Foto: STA
Donald Trump Foto: STA

CIUDAD DE MEXICO, MONTREAL, PEKING>“Mehika in ZDA sta prijateljici, partnerici in zaveznici, ki bosta še naprej sodelovali z namenom konkurenčnosti in razvoja Severne Amerike,” je mehiški predsednik zapisal na družbenem omrežju twitter. “Verjamem, da bosta ZDA in Mehika še naprej gradili medsebojno odnose, sodelovanje in spoštovanje,” je še zapisal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Trump je sicer v volilni kampanji Mehičane označil za kriminalce, v primeru zmage na volitvah pa je obljubil, da bo na mejo z Mehiko postavil zid. Severnoameriški prostotrgovinski sporazum Nafta z Mehiko in Kanado je označil za “najslabši dogovor kdajkoli”.

Mehiška zunanja ministrica Claudia Ruiz Massieu je ob tem poudarila, da se s Trumpovo zmago mehiški odnosi z ZDA ne bodo končali, poroča dpa.

Mehiški finančni minister Jose Antonio Meade pa je izpostavil, da je bilo mehiško gospodarstvo dovolj močno za soočenje z nestabilnostjo finančnih trgov in rekordnim padcem vrednosti mehiškega pesa, ki jih je povzročila Trumpova izvolitev za predsednika.

Trudeau po zmagi Trumpa obljublja tesno sodelovanje z ZDA

Kanadski premier Justin Trudeau je obljubil, da bo “zelo tesno” sodeloval z novoizvoljenim ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom. Trudeau mu je ob tem čestital ob presenetljivi zmagi, poroča nemška tiskovna agencija dpa. “Kanada nima bližjega prijatelja, partnerja, zaveznika, kot so ZDA,” je v izjavi za javnost povedal kanadski premier.

“Veselimo se tesnega dela z novoizvoljenim predsednikom Trumpom, njegovo administracijo in kongresom ZDA v prihodnjih letih in na področjih trgovanja, investiranja, mednarodnega miru in varnosti,” je še dejal Trudeau.

Mediji so poročali, da je Kanada med ameriškimi volitvami beležila porast zanimanja ameriških državljanov za priseljevanje. V noči na torek se je uradna spletna stran za informiranje o kanadskem državljanstvu in prisiljevanju nekajkrat sesula in je bila nedostopna za ljudi, ki so se želeli pozanimati o pogojih in načinih priselitve v Kanado. Povečano zanimanje s strani ameriških državljanov je beležila tudi Nova Zelandija.

Do izpadov kanadske spletne strani naj bi prišlo tudi kmalu po prvih rezultatih ameriških volitev, ki so končno zmago začele pripisovati republikanskemu predsedniškemu kandidatu Trumpu.

Kitajski predsednik Xi Jinping se nadeja uspešnega sodelovanja s Trumpom

Kitajski predsednik Xi Jinping je ob čestitkah Donaldu Trumpu ob izvolitvi za novega predsednika ZDA dejal, da se nadeja uspešnega sodelovanja z njim. Kot je poudaril, odnose med državama zelo ceni in pričakuje nadaljnje medsebojno spoštovanje.

“Odnose med Kitajsko in ZDA zelo cenim. Veselim se sodelovanja z vami ter medsebojnega spoštovanja in nekonfliktnega odnosa,” je kitajski predsednik po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal za državno televizijo CCTV.

STA


Najbolj brano