Obrambni minister ZDA odstopa s položaja

Ameriški obrambni minister Chuck Hagel je potrdil, da je davi ameriškemu predsedniku Baracku Obami podal odstopno izjavo. Z ministrskega položaja bo odstopil takoj, ko bo senat potrdil njegovega naslednika. Kot verjetno naslednico omenjajo žensko, pravega razloga za odstop pa ni nihče navedel.

Ameriški obrambni minister Chuck Hagel je potrdil, da je davi ameriškemu predsedniku Baracku Obami podal odstopno izjavo Foto: Monica A. King
Ameriški obrambni minister Chuck Hagel je potrdil, da je davi ameriškemu predsedniku Baracku Obami podal odstopno izjavo Foto: Monica A. King

WASHINGTON > New York Times, ki je novico o odstopu objavil še preden je postala uradna novica, ugiba, da nekdanji senator iz Nebraske Hagel odstopa, ker Obama ni zadovoljen z njegovim vodenjem vojne proti Islamski državi (IS). Druga ugibanja pravijo, da je bil Hagel premalo glasen in aktiven na sestankih kabineta, tretja pa, da ni dovolj trdno branil administracije v izjavah.

Sodu naj izbilo dno Haglovo pismo svetovalki za nacionalno varnost Susan Rice, v katerem jo opozarja, naj že enkrat ustvarijo politiko do Sirije, ker napadi na IS brez napadov na režim sirskega predsednika Bašarja al Asada ne bodo uspešni. Pismo naj bi razjezilo Obamove zunanjepolitične svetovalce v Beli hiši.

Obama in Hagel sta novico o odstopu edinega republikanca v administraciji sporočila v Beli hiši na slovesnosti pred zaposlenimi in drugimi ministri. 68-letni Hagel se je zahvalil za priložnost, Obama pa je pohvalil njegovo delo. Oba sta dejala, da je bila odločitev o odstopu sprejeta obojestransko.

Hagel je bil prvi obrambni minister v zgodovini ZDA, ki se je na ta položaj prebil iz vrst vpoklicanih veteranov vojne. Bil je v Vietnamu, kjer je dobil več medalj, med drugim tudi eno, ker je rešil življenje lastnemu bratu. Republikanci so kljub temu pred skoraj dvema letoma močno ovirali njegovo potrditev.

Zavedali so se, da lahko vse slabo, kar bo Hagel naredil, vrže negativno luč na njegovo stranko. Obama ga je sicer označil za vzornega obrambnega ministra, ki mu je na štiri oči vedno povedal vse, kar si je mislil.

New York Times in sedaj tudi drugi ameriški mediji ugibajo, da bo Hagla zamenjala Michele Flournoy, ki bila na položaju obrambne podsekretarke za politične zadeve v prvih treh letih Obamovega predsednikovanja. Če je to res, se ni mogoče izogniti ugibanj o politizaciji odstopa ministra s pogledom na predsedniške volitve 2016.

Republikanci trdijo, da z Obamo ne bodo sodelovali, ker je spremenil imigracijski sistem na lastno pest, vendar si lahko demokrati le želijo spora o kandidatki za obrambno ministrico pred naslednjimi predsedniškimi in kongresnimi volitvami potem, ko jim je Obama zagotovil že podporo volivcev latinsko-ameriškega izvora.

ZDA še niso imele obrambne ministrice in morebitni napadi na Flournoyjevo bodo opozorili Američanke, da bi bilo morda pametno voliti. Kandidatov za položaje, ki zadevajo vodenje položajev povezanih z nacionalno varnostjo, v ameriški politiki ni nikoli modro ovirati.

STA


Najbolj brano