Ob plesu so reševali svet

Svetovni gospodarski forum (WEF), ki se je v soboto iztekel v švicarskem mondenem gorskem letovišču Davos, je izzvenel v luči obljub o strukturnih reformah in ob upanju na oživitev gospodarske rasti. Debate sta še posebej spodbudili dve temi: odločitev ECB o kvantitativnem sproščanju ter volitve v Grčiji.

Pomoč ECB ne sme uspavati držav, ki morajo nadaljevati z gospodarskimi reformami, so v Davosu opozorili nemška kanclerka Angela Merkel, francoski predsednik Francois Hollande (na fotografiji) ter njuni politični kolegi. Foto: Wikipedia
Pomoč ECB ne sme uspavati držav, ki morajo nadaljevati z gospodarskimi reformami, so v Davosu opozorili nemška kanclerka Angela Merkel, francoski predsednik Francois Hollande (na fotografiji) ter njuni politični kolegi. Foto: Wikipedia

DAVOS > Na tradicionalnem srečanju gospodarske, politične in še kakšne elite se je v Davosu od srede do sobote družilo 2500 vodilnih politikov, gospodarstvenikov in strokovnjakov. Ti so ob resnobnih temah našli čas tudi za sproščene večerne plesne zabave, po katerih bi težko sklepali, da je v svetu kaj hudo narobe. A udeleženci foruma so ure in ure razpravljali o šibkem evropskem gospodarstvu, naraščajoči grožnji nasilnega ekstremizma, svetovnih kriznih žariščih, globalnih spremembah in drugih težavah. Na koncu so voditelji večinoma ponavljali dve frazi: strukturne reforme in gospodarska rast.

Prva od teh fraz jim je prišla še posebej prav, potem ko je Evropska centralna banka (ECB) v četrtek napovedala program odkupovanja obveznic v višini najmanj 60 milijard evrov mesečno. Pomoč ECB ne sme uspavati držav, ki morajo nadaljevati z gospodarskimi reformami, so opozorili nemška kanclerka Angela Merkel, francoski predsednik Francois Hollande ter njuni politični kolegi.

Pozivanje k strukturnim reformam je bilo zelo na mestu tudi v razpravah o Grčiji, kjer so včeraj potekale predčasne parlamentarne volitve. Voditelji v Davosu niso pokazali veliko pripravljenosti na debate z doslej opozicijsko Sirizo. “Kolikokrat smo že reprogramirali posojila Grčiji? Dvakrat ali trikrat?” se je ob novinarskih vprašanjih na to temo spraševal španski gospodarski minister Luis de Guindos.

Politika se je strinjala, da so reforme v Evropi nujne za krepitev konkurenčnosti stare celine v primerjavi z drugimi regijami, še posebej s hitro rastočo Azijo. Nova gospodarska moč naj bi celini tudi omogočila lažji spopad s političnimi krizami, kot sta rusko-ukrajinski konflikt in teroristične grožnje. Hollande in ameriški državni sekretar John Kerry sta delila mnenje, da so reforme, ki bodo vodile h gospodarski rasti in razvoju, ključne za preprečitev radikalizacije mladih. Brez upanja za prihodnost so namreč mladi bolj naklonjeni različnim ekstremističnim idejam.

Udeleženci svojih razprav v Davosu niso omejevali le na Evropo, ampak so se dotaknili tudi številnih drugih tem. Med drugim je bila v ospredju pozornosti Kitajska, ki je obljubila nadaljnje reforme za počasnejšo, a bolj vzdržno gospodarsko rast. Kitajski premier Li Keqiang je udeležence v Davosu pomiril, da je rast Kitajske še vedno dinamična in močna.

Sicer pa je bilo razpoloženje med azijskimi udeleženci precej boljše kot med evropskimi. Raziskava, objavljena ob začetku foruma, je pokazala, da gospodarski preporod v letošnjem letu pričakuje le 16 odstotkov evropskih gospodarstvenikov. Na drugi strani pozitiven razvoj napoveduje 45 odstotkov podjetnikov iz Azije.STA


Najbolj brano