Novoizvoljeni nigerijski predsednik ne more obljubiti vrnitve ugrabljenih deklet

Novoizvoljeni nigerijski predsednik Muhammadu Buhari je danes sporočil, da ne more obljubiti vrnitve 219 deklet, ki jih je pred natanko letom dni na severovzhodu Nigerije ugrabila skrajna skupina Boko Haram. To sicer ne pomeni, da bodo opustili prizadevanja za njihovo rešitev.

Novoizvoljeni nigerijski predsednik Muhammadu Buhari Foto: Wikipedia
Novoizvoljeni nigerijski predsednik Muhammadu Buhari Foto: Wikipedia

ABUJA > “Ne vemo, če je mogoče rešiti dekleta iz Chiboka. Še vedno ni znano, kje se nahajajo. Čeprav bi si močno želel, ne morem obljubiti, da jih lahko najdemo,” je Muhhamadu Buhari sporočil v izjavi. “Vsem staršem, družinskim članom in prijateljem otrok pa sporočam, da bo moja vlada storila vse, kar je v njeni moči, da jih pripelje nazaj domov,” je še dodal.

Njegova izjava je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v očitnem nasprotju z navedbami trenutnega predsednika države Goddlucka Jonathana in njegove vlade.

Buhari: Storili bomo vse, da porazimo Boko Haram

Vojska je tako med drugim lani izjavila, da vejo, kjer so šolarke, so pa izključili možnost reševalne operacije zaradi domnevne nevarnosti za talke. Jonathan, ki je bil tarča številnih kritik zaradi pomanjkljivega odziva na krizo, je medtem vztrajno ponavljal, da bodo dekleta rešili, ni pa predstavil nikakršnih podrobnosti.

A kot je dejal Buhari, ki je Jonathana pred dvema tednoma porazil na volitvah, je glede usode deklet potrebna poštenost.

Obljubil je tudi nadaljevanje boja proti skrajnežem. “Ko bo konec maja položaj nastopila moja administracija, bodo storili vse, da porazimo Boko Haram. Ravnali bomo drugače od vlade, ki jo bomo nasledili: slišimo bojazni svojih državljanov in nameravamo se ustrezno odzvati,” je obljubil.

Napovedal izboljšave na področju izobraževanja

Napovedal je tudi izboljšave na področju izobraževanja, še posebej za mlada dekleta na revnem severu države, ko bodo tam enkrat porazili Boko Haram in življenje vrnili v ustaljene tirnice.

“Izkoristimo to obletnico, da opomnimo drug drugega, da je bil napad v Chiboku napad na sanje in želje naših mladih,” je dodal. Terorizmu v državi se po njegovih besedah ne bodo postavili po robu zgolj z vojaškimi sredstvi, temveč tudi “z močjo priložnosti in upanjem za boljšo prihodnost vseh”.

STA


Najbolj brano