Nafto na Hrvaškem bodo iskali tudi Nigerijci

Hrvaška vlada je na današnji seji podelila dovoljenja za raziskave ter izkoriščanje nafte in plina na vseh šestih lokacijah na vzhodu države. Na štirih lokacijah bo delal kanadsko-nizozemski konzorcij Vermilion Zagreb Exploration, po eno lokacijo pa sta dobila nigerijska naftna družba Oando PLC in hrvaška energetska družba Ina.

Fotografija je simbolična. Foto: Wikipedia
Fotografija je simbolična. Foto: Wikipedia

ZAGREB > Lokacije, na katerih bodo iskali nafto in plin, so na vzhodu države med Dravo in Savo od Koprivnice in Požege do Osijeka in Vukovarja. Na lanski javni razpis hrvaške vlade, ki je ponudila šest raziskovalnih območij velikosti med 2100 in 2600 kvadratnih kilometrov, je ponudbo poslalo sedem družb, odločili so se za tri.

Za Vermilion Zagreb Exploration stojita nizozemska družba Vermilion Morocco Exploration in kanadski Vermilion Energy. Kanadska družba velja za srednje veliko energetsko družbo v globalnih razmerah. Deluje tudi v Nemčiji in Franciji.

Oando PLC je ena največjih afriških energetskih družb in je naslednica nekdanje afriške podružnice ameriške družbe Exxon. Časopis Forbes je leta 2011 razglasil predsednika uprave Oando PLC, nigerijskega podjetnika Jubrila Adewaleja Tinubuja za “afriškega kralja nafte”.

Na dveh lokacijah doslej še niso črpali nafte in plina

Podelitev dovoljenj je temelj za začetek pogajanj o koncesijah z naftnimi družbami, je na današnji seji vlade pojasnil namestnik ministra za gospodarstvo Alen Leverić. Na podlagi dovoljenja bodo lahko opravili vrsto geofizičnih in geoloških raziskav ter odprli preiskovalna črpališča.

Na dveh izmed šestih ponujenih lokacij doslej ni bilo črpanja ne nafte ne plina, medtem ko imajo na ostalih lokacijah večletne izkušnje z raziskavami in izkoriščanjem nafte in plina.

Hrvaška agencija za ogljikovodike je potrdila, da so v približno šestih desetletij v Slavoniji načrpali približno 700 milijonov sodov nafte ter okoli 350 milijonov sodov plina. Znano je tudi, da so med vojno na Hrvaškem izčrpano nafto z območjih v vzhodni Slavoniji, ki so jih zasedle srbske sile, pošiljali v srbske rafinerije.

Pogodb za raziskave ter izkoriščanje nafte in plina v Jadranskem morju še ni

Iskanju nafte v Jadranu močno nasprotujejo okoljevarstvene organizacije ter nekatere opozicijske stranke, ki opozarjajo na morebitne nevarnosti za osrednjo hrvaško gospodarsko panogo turizem. Ko gre za iskanje in črpanja plina v Jadranu, je število nasprotnikov na Hrvaškem občutno nižje.

Hrvaška vlada je januarja podelila dovoljenja družbam Marathon Oil, OMV, Eni, Medoilgas in Ina za raziskave in izkoriščanje nafte in plina na desetih lokacijah v hrvaškem delu Jadranskega morja. Podpis pogodb je bil predviden za začetek aprila, a dogovorov očitno še niso sklenili. Na lanskem razpisu so ponudili možnost raziskav na 29 raziskovalnih območjih v Jadranu.

Vlada je z današnje seje v parlamentarni postopek poslala tudi predlog zakona o varnosti pri preiskavah in izkoriščanju ogljikovodikov v Jadranu z namenom, da bi preprečili velike nesreče med načrtovanimi energetski posli.

Leverić je pojasnil, da zakon nalaga dodatni nadzor nad vsemi varnostnimi ukrepi, ki jih družbe morajo izvajati. Poročila bodo predstavljali tudi v Bruslju. V vladi so še spomnili, da se od leta 1961, ko so začeli vrtati v Jadranu, ni zgodila nobena večja nesreča med raziskavami in črpanjem nafte in plina.

STA


Najbolj brano