Za danes končali iskanje pogrešanega letala AirAsia

Reševalci, ki v Javanskem morju iščejo pogrešano letalo družbe Air Asia z 162 ljudmi na krovi, so za danes končali iskalno akcijo, je danes zvečer po lokalnem času sporočilo indonezijsko ministrstvo za promet. Doslej iskanje ni prineslo nobenih rezultatov ali namigov o usodi pogrešanega letala.

Fotografija je simbolična
Fotografija je simbolična 

DŽAKARTA > Na poti iz Indonezije v Singapur je danes izginilo letalo letalske družbe Air Asia, na krovu katerega je bilo 162 ljudi. Letalo bi moralo na cilj prispeti okrog pol ene ure zjutraj po srednjeevropskem času. Preden je izginilo z radarjev, je zaradi slabega vremena zaprosilo za spremembo poti, je sporočila letalska družba.

Letalo, ki je poletelo iz indonezijskega mesta Surabaya, je stik z nadzorom zračnega prometa izgubilo malo pred osmo uro po lokalnem času, v Singapur naj bi prispelo dobre pol ure pozneje.

"Iskanje smo končali, ker se je stemnilo. Prav tako vreme ni bilo dobro, saj se je zelo pooblačilo," je povedal predstavnik ministrstva za promet Hadi Mustofa in dodal, da bodo iskanje nadaljevali v ponedeljek ob 7. uri po lokalnem času oziroma že prej, če bodo vremenski pogoji ugodni.

Air Asia s sedežem v Maleziji je potrdila, da pogrešajo letalo. "Zaenkrat žal nimamo dodatnih informacij o stanju potnikov in članov posadke, bomo pa vse strani obvestili, ko bomo vedeli več," so sporočili in dodali, da že potekajo iskalne in reševalne operacije.

Na krovu letala airbus A320-200 je bilo 155 potnikov - 138 odraslih, 16 otrok, en dojenček - ter sedem članov posadke. Velika večina potnikov, 149, je Indonezijcev, trije so Južnokorejci, eden Britanec, eden Malezijec in eden Singapurčan.

Letalo so na radarjih zadnjič zaznali ob 6.16 po lokalnem času, ko je zaprosilo za odobritev premika na višjo višino, da bi se izognilo slabemu vremenu. Takrat je letelo na višini nekaj več kot 9700 metrov. Pilot je imel po navedbah Air Asia 6100 letalskih ur izkušenj, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po navedbah indonezijskih letalskih oblasti je iskalna in reševalna akcija trenutno osredotočena na območje med otokom Belitung in Kalimantanom - zahodnim delom Bornea. Letalo je namreč izginilo, ko je bilo še v indonezijskem zračnem prostoru. Pomoč so ponudile tudi singapurska mornarica in zračne sile.

Nov incident se je zgodil v letu, ki je malezijsko letalstvo zaznamovalo z že dvema katastrofama. Obe je utrpela malezijska nacionalna letalska družba Malaysia Airlines. Na letu iz Kuale Lumpurja v Peking je marca izginilo njeno letalo z 239 ljudmi na krovu, nad Ukrajino pa je bilo julija sestreljeno letalo z 298 ljudmi, ki so vsi umrli.

Air Asia, ki je ena največjih nizkocenovnih letalskih družb na svetu, doslej še ni izgubila letala, poroča britanski BBC.

STA


Najbolj brano