Na podnebni konferenci obljube o milijardah dolarjev

V okviru podnebne konference ZN v Parizu bodo predvidoma zaživele številne iniciative, prek katerih naj bi se v države v razvoju stekle milijarde dolarjev. S tem denarjem bodo lahko revne države uvajale čisto tehnologijo in se zaščitile pred uničujočimi posledicami podnebnih sprememb, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Smog na Kitajskem Foto: Wikipedia
Smog na Kitajskem Foto: Wikipedia

PARIZ > Ena od takih iniciativ je tako imenovana Misija inovacije, ki jo bodo zagnali voditelji držav, tudi ameriški predsednik Barack Obama in njegov francoski kolega Francois Hollande. V okviru milijarde dolarjev vredne iniciative se bo 20 držav, med njimi Savdska Arabija, Indija, Kitajska, Indonezija in Brazilija, zavezalo k podvojitvi vlaganj v razvoj čiste tehnologije v prihodnjih petih letih.

“Misija inovacije odgovarja na nujnost podnebnih sprememb, priložnost tehnoloških inovacij in neizogibnost spopadanja s to težavo na globalni način,” navaja izjava Bele hiše.

Soustanovitelj Microsofta Bill Gates pa je na čelu vzporednega načrta oziroma zasebnega dela, imenovanega prebojna energetska koalicija. Ta bo združil 28 velikih imen, vključno z izvršnim direktorjem Facebooka Markom Zuckerbergom, ustanoviteljem Virgina Richardom Bransonom, prvim možem Alibabe Jackom Majem in magnatom Georgejem Sorosom pri iskanju novih zelenih tehnologij.

Francoski predsednik Francois Hollande in indijski premier Narendra Modi sta danes zagnala tudi mednarodno zavezništvo, katerega cilj je krepitev rabe sončne energije in podnebju prijaznega gospodarskega razvoja. Zavezništvo spodbuja sodelovanje med razvitimi državami in državami v razvoju; po Modijevih besedah je v njem združenih 121 držav.

“V naša življenja in naše domove želimo pripeljati solarno energijo, tako da bi jo napravili cenejšo, bolj zanesljivo in olajšali njeno povezovanje z omrežjem,” je dejal Modi. Države bodo delile znanje in najboljše prakse, sodelovale pri izgradnji, skupnih standardih, privabljanju vlaganj in razvoju inovativnih mehanizmov financiranja. Indija bo po navedbah premiera v izgradnjo infrastrukture vložila 30 milijonov dolarjev.

Francija in Indija sta na oblikovanju zavezništva delali osem mesecev, je pojasnil Hollande. Po mnenju obeh voditeljev so javne finance ključne za spodbuditev zasebnih vlaganj, ki bodo vodila k nižjim stroškom tehnologije na področju sončne energije.

Svetovna banka je ob tem napovedala še 500 milijonov dolarjev vredno iniciativo za pomoč državam v razvoju pri zmanjševanju izpustov toplogrednih plinov. Poseben sklad bo financiral velike projekte na področju obnovljivih virov energije, transporta, energetske učinkovitosti in nizkoogljičnih mest, pri čemer bodo denar prispevale Nemčija, Norveška, Švedska in Šivca.

Prejšnji teden je novi kanadski premier Justin Trudeau napovedal, da bo njegova država v Zeleni podnebni sklad ZN prispevala 2,65 milijarde dolarjev in ne le 300 milijonov dolarjev, kot je obljubljala prejšnja kanadska vlada.

Zeleni podnebni sklad je bil ustanovljen, da bi razvitim državam pomagal zbrati obljubljenih 100 milijard dolarjev letno do leta 2020 za pomoč državam v razvoju na področju boja proti podnebnim spremembam. Vendar pa na njegov račun leti kar nekaj kritik, tako na račun transparentnosti in varovalk do tega, da obljubljeni denar v sklad včasih sploh ne steče.

Vprašanje financiranja bo eno najpomembnejših na podnebni konferenci, ki se je z Dnevom voditeljev danes uradno začela v Parizu. Nekateri so konferenco že poimenovali “vrh o denarju”.

STA


Najbolj brano