Na Opčinah dvojezične table

Na Opčinah imajo od petka vse krajevne napise v italijanskem in slovenskem jeziku. Dvojezični napisi so izraz kulturne in jezikovne identitete ter sobivanja med slovenskimi in italijanskimi krajani, piše Primorski dnevnik.

Na Opčinah imajo po novem vse krajevne napise v italijanskem in slovenskem jeziku. Foto: Primorski Dnevnik
Na Opčinah imajo po novem vse krajevne napise v italijanskem in slovenskem jeziku. Foto: Primorski Dnevnik

OPČINE > Na pridobitev je ponosen predvsem predsednik vzhodnokraškega rajonskega sveta Marko Milkovic, ki si je zanjo prizadeval v svojih dveh mandatih. Milkovic je za Primorski dnevnik dejal, da je pridobitev pomembna predvsem zato, ker Občina Trst doslej na tem področju ni bila dosledna. Vse, kar je storila, je bilo to, da je postavila dvojezične table v Križu. Občinska uprava je zaradi zakona o uravnoteženju javnih financ in kroničnega primanjkovanja denarja zahteve vzhodnokraških rajonskih svetnikov po dvojezičnih tablah postavljala v drugi plan, je pojasnil Milkovic.

Toda rajonski svet in njegov predsednik sta bila zelo vztrajna pri zahtevi, da bi na območju, kjer živi slovenska manjšina, dvojezičnost morala biti dosledno spoštovana. Pred dobrima dvema letoma so pripravili načrt, v katerem so določili table, ki bi jih bilo treba zamenjati. Po vložitvi načrta, je povedal Milkovic, pa je iz neznanih razlogov prišlo do ustavitve postopka.

Spletno uredništvo


Najbolj brano