Na Japonskem pripravljeni na morebitnen nov potres

Po sobotnem potresu na Japonskem, ki je državo stresel z magnitudo 7,8, so seizmologi danes opozorili na previdnost in pripravljenost pred morebitnim novim potresom. V sobotnem potresu je bilo ranjenih 12 ljudi, smrtnih žrtev ni bilo.



Tresenje so čutili po vsej Japonski, tudi v Tokiu, kjer so se 
stavbe majale kakšno minuto.  Foto: Wikipedia
Tresenje so čutili po vsej Japonski, tudi v Tokiu, kjer so se stavbe majale kakšno minuto.  Foto: Wikipedia

TOKIO > Žarišče potresa je bilo po ugotovitvah ameriške geološke agencije na globini 676 kilometrov pri otoku Ogasawara v Tihem oceanu, kakih 874 kilometrov južno od Tokia.

Tresenje so čutili po vsej Japonski, tudi v Tokiu, kjer so se stavbe majale kakšno minuto. Kljub močnemu potresu tveganja za cunami ni bilo.

Sobotni potres je bil za Tokio drugi večji zabeležen potres v tem tednu, potem ko so se tla v prestolnici, sicer šibkeje, stresla že v ponedeljek.

Nekateri strokovnjaki opozarjajo, da so zadnji potresi in izbruhi ognjenikov lahko znak, da območja okoli otoške države vstopajo v “aktivno fazo sprememb zemeljske skorje”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Lahko rečem, da je Japonska sedaj v aktivni fazi,” je povedal vodja raziskovalnega centra za spremljanje potresov na univerzi Tokai, Tošijasu Nagao.

“Moramo biti previdni ob zavedanju, da ni nič nenavadnega, če kadar koli v prihodnosti našo družbo prizadene potres,” je po navedbah AFP še dejal Nagao.

STA


Najbolj brano