Na Hrvaškem rdeči alarm pred orkansko burjo

Hrvaški hidrometeorološki zavod je objavil rdeči alarm za celotno območje ob hrvaški obali zaradi nevarnosti, ki jih za ljudi in okolje lahko predstavlja orkanska burja, ki jo pričakujejo v četrtek.

Fotografija je simbolična. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Fotografija je simbolična. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

ZAGREB > Vreme se bo poslabšalo že danes, ko se bo dež s severnega Jadrana in zahoda razširil na večji del države. V gorah bo tudi snežilo.

Več padavin pričakujejo v noči na četrtek, ko bo na večjem delu hrvaškega Jadrana začela pihati močna burja s sunki do 120 kilometrov na uro, ob Velebitu pa tudi z orkanskimi sunki do 160 kilometrov na uro. Na skrajnem jugu države pričakujejo močan južni veter, so napovedali na spletni strani meteo.hr.

Posamezni sunki bi ponekod lahko dosegali tudi hitrosti do 200 kilometrov na uro, navajajo hrvaški mediji in opozarjajo, da bo to doslej najmočnejša letošnja burja.

V gorskem delu države bo snežilo, sneg je mogoč tudi v nižinah na vzhodu države in v notranjosti Dalmacije. Močan veter bo nanašal sneg tudi na severnem in srednjem Jadranu. V notranjosti bodo temperature med nič in šest stopinj Celzija, na jugu Jadrana tudi do 14 stopinj.

Hrvaški avto klub napoveduje možnost omejitev prometa za določene skupine vozil na cestah med notranjostjo in obalo. Voznike so pozvali k previdni vožnji zaradi mokrih cestišč v večjem delu države.

STA


Najbolj brano