Na Hrvaškem danes predčasne volitve v 17 mestih in občinah

Volivci v desetih hrvaških mestih in sedmih občinah imajo danes priložnost izbirati nove čelne ljudi v lokalni samoupravi, potem ko njihove prejšnje oblasti niso uspele sprejeti ne proračunov niti začasnih proračunov za letošnje leto. V večini primerov so bili na oblasti predstavniki SDP, medtem ko je HDZ imela le enega mestnega župana.

Največje mesto, v katerem  danes volijo, je Dubrovnik.
Največje mesto, v katerem danes volijo, je Dubrovnik. 

ZAGREB > Za župane mesta in njihove namestnike kot tudi za predsednike občin in njihove namestnike kandidira več kot 60 kandidatov. Potekajo tudi volitve članov mestnih in občinskih svetov.

Največje mesto, v katerem danes volijo, je Dubrovnik, v katerem za župana tekmuje pet kandidatov. Raziskave napovedujejo drugi krog v katerem naj bi se pomerila dosedanji župan in kandidat Hrvaške narodne stranke (HNS) Andro Vlahušić, ki ga podpira tudi SDP, ter Mato Franković iz HDZ.

Ob 7. uri so se volišča odprla tudi v mestih Rab, Pag, Hvar, Omiš, Korčula, Zlatar, Novi Marof in Sveti Ivan Zelina ter v občinah Kukljica, Rugvica, Milna, Petlovac, Čaglin, Strahoninec, Lumbarda in Gundinci.

V Milni na otoku Braču se med petimi kandidati za prvi položaj v občini potegujejo tudi tri ženske.

Največji hrvaški politični stranki, SDP in HDZ, bosta na predčasnih lokalnih volitvah preverili svoje moči pred parlamentarnimi volitvami, ki bodo najpozneje februarja 2016.

SDP bo danes ugotovila ali je obdržala podporo volivcev na območjih, na katerih je zmagala na prejšnjih lokalnih volitvah maja 2013, posebej tistih v Dalmaciji.

V HDZ so že napovedali, da bodo razglasili volilno zmago, če bodo dobili volitve v več kot petih lokalnih samoupravah, ker so župana imeli samo v mestu Korčula.

Poleg največjih strank imajo svoje kandidate tudi lokalne, širši javnosti neznane stranke, kot so Demokratska prigorsko-zagrebška stranka v Svetem Ivanu Zelini, ali Rabski ljudski sabor, Paška stranka - Pag ter Državljanska akcija Lumbarda na otoku Korčula.

STA


Najbolj brano