Merklova za čim hitrejši vstop upravičenih do azila na trg dela

Nemška kanclerka Angela Merkel se je danes zavzela za čim hitrejši vstop na trg dela za tiste, bi jim pristojne oblasti ugodno rešile prošnjo za azil. Hitra integracija je namreč prednostna naloga, je ponovila Merlova, ki je obiskala center za obravnavo prošenj za azil in sprejemni center za begunce. Ti so jo ob prihodu pozdravili z aplavzom.

Angela Merkel
Angela Merkel 

BERLIN > Angela Merkel se je zahvalila tako pristojnim oblastem kot ostalim pomočnikom za njihovo delo pri obravnavi in skrbi za begunce. Uslužbenci zveznega urada za begunce in migracije trenutno delajo “v zelo posebnih, težkih razmerah”. Vedno ni mogoče obravnave prošenj za azil izvesti takoj, a kot je ugotovila, “usodo vsakega človeka vzamejo resno”.

Hitra integracija upravičenih do azila mora biti po njenih besedah prednostna naloga, k čemur lahko veliko pripomore čimprejšnji vstop na trg dela. Na vsakodnevni ravni se bo integracija “zagotovo v določeni meri odvila prek otrok, ki se bodo v vrtcu hitro naučili nemško”, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa prepričana kanclerka.

Ta je imela danes na programu še obisk šolarjev, ki na šoli v berlinskem predelu obiskujejo tako imenovani razred dobrodošlice. Ti so namenjeni za otroke begunce, ki še ne govorijo nemško.

Merklova je v minulih dneh prevzela pobudo pri soočanju z begunsko krizo. Glede v sredo razgrnjenega narta Evropske komisije za razporeditev še 120.000 beguncev je menila, da gre le za pomemben prvi korak, in pozvala članice, naj storijo še več. V Nemčiji letos pričakujejo 800.000 prošenj za azil.

STA


Najbolj brano