Malezija potrdila identiteto Kim Jong Nama

Malezija je s pomočjo vzorca DNK njegovega otroka potrdila identiteto umorjenega Kim Jong Nama, polbrata severnokorejskega voditelja Kim Jong Una, je danes sporočil namestnik malezijskega premierja Ahmad Zahid Hamidi, drugih podatkov pa ni razkril, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Seul je za  smrt Kim Jong Nama, polbrata severnokorejskega 
voditelja Kim Jong Una, okrivil Pjongjang, a Severna Koreja te 
navedbe zavrača in doslej ni niti potrdila identitete umorjenega.  Foto: Mute Records
Seul je za smrt Kim Jong Nama, polbrata severnokorejskega voditelja Kim Jong Una, okrivil Pjongjang, a Severna Koreja te navedbe zavrača in doslej ni niti potrdila identitete umorjenega.  Foto: Mute Records

KUALA LUMPUR > Kim Jong Nam je 13. februarja umrl po napadu z živčnim strupom VX na letališču v Kuala Lumpurju, kjer je čakal na let za Macao. Seul je za njegovo smrt okrivil Pjongjang, a Severna Koreja te navedbe zavrača in doslej ni niti potrdila identitete umorjenega, ki je imel pri sebi potni list na ime Kim Chol.

Umor je sprožil oster spor med Malezijo in Severno Korejo. Obe sta izgnali veleposlanika druga druge in državljanom druge države prepovedali odhod. Pjongjang je preiskavo malezijskih oblasti označil kot poskus škodovanja njihovemu režimu in vztrajal pri tem, da je Kim najverjetneje umrl zaradi srčnega napada.

Umora sta obtoženi dve ženski, Vietnamka in Indonezijka. Posnetek nadzorne kamere prikazuje, kako se približata žrtvi in ji na obraz potisneta krpo. Obe zatrjujeta, da sta mislili, da sodelujeta v televizijski potegavščini.

Kimova soproga in otroci, ki so živeli v izgnanstvu na Macau, so po umoru izginili. Obstaja strah, da bi bil lahko Kimov sin, 21-letni Kim Han Sol, naslednja tarča.

STA


Najbolj brano