Madžarska poplačala celoten dolg Evropski komisiji

Madžarska je odplačala še zadnji obrok posojila Evropske komisije v vrednosti 1,5 milijarde evrov, so sporočili iz madžarske vlade. Z odplačilom pomoči, ki jo je Madžarska prejela leta 2008 ob izbruhu svetovne finančne krize, je država po besedah gospodarskega ministra naredila še en korak na poti k gospodarski stabilnosti in finančni neodvisnosti.

Madžarska je odplačala še zadnji obrok posojila Evropske 
komisije v vrednosti 1,5 milijarde evrov. Pomoč je prejela leta 
2008 ob izbruhu svetovne finančne krize. Foto: Wikipedia
Madžarska je odplačala še zadnji obrok posojila Evropske komisije v vrednosti 1,5 milijarde evrov. Pomoč je prejela leta 2008 ob izbruhu svetovne finančne krize. Foto: Wikipedia

BUDIMPEŠTA > Minister Mihaly Varga je dodal, da bi moralo poplačilo celotnega dolga komisiji in Mednarodnemu denarnemu skladu (IMF) - tega je Madžarska predčasno poplačala leta 2013 - izboljšati možnosti za povišanje bonitetne ocene države.

Madžarska se je v gospodarski krizi znašla tik pred zlomom, saj se je javni dolg države zrasel s 55,1 odstotka BDP leta 2002 na 83,7 odstotka leta 2010, javni primanjkljaj pa na sedem odstotkov BDP.

Madžarska je še leta 2012 na IMF in Evropsko komisijo naslovila prošnjo za morebitno novo previdnostno finančno pomoč. Vendar pa je v pogajanjih s predstavniki obeh institucij takrat ocenila, da so pogoji za pomoč prestrogi in preveč posegajo v madžarsko suverenost.

STA


Najbolj brano