Libija napadla turško tovorno ladjo

Z obale Libije so v nedeljo obstreljevali turško tovorno ladjo, ki pluje pod zastavo Cookovih otokov, pri čemer je umrl mornar. Odgovornost za napad je danes prevzela mednarodno priznana libijska vlada s sedežem v Tobruku in pojasnila, da je ladja brez dovoljenja vplula v libijske vode.

 Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Foto: Tomaž Primožič/Fpa

TRIPOLI, ANKARA > Po navedbah turškega zunanjega ministrstva so ladjo, ki je s sadro na krovu plula iz Španije, v nedeljo obstreljevali 13 navtičnih milj vzhodno od Tobruka, nato pa so jo dvakrat napadli še iz zraka.

Pri tem je življenje izgubil tretji častnik, več članov posadke je bilo ranjenih, ladja pa poškodovana.

V Tobruku so medtem sporočili, da so ladjo napadli, ker je brez dovoljenja vplula v libijske vode. "Letalske sile so jo večkrat pozvale, naj se obrne, a tega ni storila," je povedal neimenovani član mednarodno priznanega parlamenta v Tobruku.

Ankara je že pred tem sporočila, da se je zaradi napada pritožila pri libijskih oblasteh in jih pozvala, naj zagotovijo varnost plovil na območju.

Libija je vse od strmoglavljenja dolgoletnega voditelja Moamerja Gadafija leta 2011 v kaosu, za oblast se spopadajo rivalske milice. V državi delujeta rivalski vladi in parlamenta.

Mednarodno priznana vlada, ki je izgubila nadzor nad Tripolijem in ima sedež v Tobruku, je Turčijo in Katar že večkrat obtožila nudenja podpore islamskim skrajnežem v Libiji.

STA


Najbolj brano