Konservativci v britanskem parlamentu osvojili absolutno večino

Britanski konservativci so na parlamentarnih volitvah v četrtek osvojili absolutno večino. Po skoraj vseh preštetih glasovih jim je že pripadlo 327 od 650 poslanskih sedežev. Glede na napovedi naj bi jim na koncu pripadlo še nekaj glasov več.

London Foto: Andraž Gombač
London Foto: Andraž Gombač

LONDON > Štetje glasov so doslej končali v 646 od 650 volilnih okrožij. Pred kratkim je z zmago konservativcev v 326. okrožju postalo jasno, da so si doslej vladajoči torijci zagotovili močno želeno absolutno večino.

Da bodo kljub nasprotnim napovedim predvolilnih anket, ki so kazale na izjemno tesen izid, zmagali torijci, je bilo jasno že v zgodnjih jutranjih urah. Pred tem so jim zmago, ne pa absolutne večine, napovedale tudi vzporedne volitve, objavljene neposredno po zaprtju volišč ob 22. uri po lokalne času.

BBC jim glede na prognozo uradnega izida napoveduje celo 331 poslanskih sedežev. Konservativci so največ pridobili v Angliji in Walesu. Gre za velik uspeh stranke, ki je z dosedanjih 302 poslancev v novem mandatu celo povečala njihovo število.

Njihov vodja in premier David Cameron bo tako nadaljeval za krmilom britanske vlade in se je danes v Buckinghamski palači že srečal s kraljico Elizabeto II., da mu ta podeli uradno soglasje za oblikovanje prihodnje vlade.

Še pred koncem štetja je Cameron že obljubil “boljšo prihodnost za vse”.

Medtem ko je Cameron iz volitev izšel kot veliki zmagovalec, sta predsednika laburistov in liberalnih demokratov, Ed Miliband ter Nick Clegg, kot največja poraženca teh volitev že odstopila s položajev vodij strank. Pred tem se je za ta korak odločil vodja evroskeptičnega Ukipa Nigel Farage, ki se mu ni uspelo prebiti v parlament.

“Moram prevzeti odgovornost in odstopam kot vodja liberalnih demokratov,” je po poročanju tujih tiskovnih agencij poudaril Clegg na novinarski konferenci v Londonu.

“Zdelo se mi je, da bodo tokratne volitve neverjetno težke. A izidi so veliko bolj uničujoči kot sem si kadarkoli predstavljal,” je priznal Clegg. Dodal je, da gre najhujši udarec za stranko od njene ustanovitve leta 1988.

Po preštetju glasovnic iz 641 od skupno 650 okrožij v Veliki Britaniji so liberalni demokrati v Westminstru obdržali le osem poslancev od 57, kolikor so jih imeli od leta 2010.

STA


Najbolj brano