Klinični preizkus novega zdravila tragičen za več ljudi

Med kliničnim preizkušanjem novih protibolečinskih tablet v Franciji je prišlo do resnega incidenta, saj je ena oseba, ki je sodelovala v testu, možgansko mrtva, pet pa jih je v kritičnem stanju v bolnišnici, je danes sporočila francoska ministrica za zdravje Marisol Touraine.

Fotografija je simbolična.
Fotografija je simbolična. 

PARIZ > Pojasnila je, da je šesterica sodelovala v kliničnem preizkušanju tablete, ki se uživa oralno. Zdravilo je razvil evropski laboratorij z licenco v kraju Rennes na severozahodu Francije.

Po incidentu, ki se je zgodil v četrtek, so test ustavili ter odpoklicali vse prostovoljce, je povedala ministrica ter za danes napovedala obisk laboratorija.

Kot navaja britanski BBC, gre za zasebni laboratorij, število prostovoljcev, ki so sodelovali, pa ni znano.

Ministrica je še pojasnila, da je šlo za prvo fazo kliničnega preizkušanja, v okviru katerega zdravi prostovoljci uživajo poskusna zdravila, da bi ocenili njihovo varnost in farmakološke učinke.

V prvi od skupno treh faz običajno sodeluje majhna skupina prostovoljcev, njen namen pa je primarno oceniti varnost novega zdravila.

Tožilstvo je sprožilo preiskavo, ministrica pa je poudarila, da so odločeni raziskati, kaj se je zgodilo in odgovorne.

Mediji so poročali, da naj bi šlo za poskusno protibolečinsko zdravilo na podlagi marihuane, a je ministrstvo za zdravje to že zanikalo.

STA


Najbolj brano