Kim Jong Un pripravljen na pogovore z južnokorejsko predsednico

Severnokorejski voditelj Kim Jong Un je v novoletni poslanici izrazil pripravljenost na srečanje z južnokorejsko predsednico Park Geun Hye.

Severnokorejski voditelj Kim Jong Un je v novoletni poslanici izrazil pripravljenost na srečanje z južnokorejsko predsednico Park Geun Hye.  Foto: Kcna
Severnokorejski voditelj Kim Jong Un je v novoletni poslanici izrazil pripravljenost na srečanje z južnokorejsko predsednico Park Geun Hye.  Foto: Kcna

SEUL > Pjongjang prispevati k izboljšanju odnosov med obema Korejama, je dejal Kim Jong Un.

“Glede na razpoloženje in okoliščine, ki bodo nastale, ni razloga, da ne bi imeli pogovorov na najvišji ravni,” je še dejal severnokorejski voditelj. Hkrati je napovedal, da bo Severna Koreja še naprej razvijala svoje vojaške zmogljivosti in podpirala gospodarstvo.

Kim je pozval Washington, naj bistveno spremeni svojo politiko do Pjongjanga.

Od razdelitve korejskega polotoka leta 1945 sta bili doslej le dve srečanji na najvišji ravni med obema Korejama, leta 2000 in 2007. Državi sta po koncu korejske vojne leta 1953 tehnično še vedno v vojni, saj doslej še ni prišlo do podpisa mirovnega sporazuma.

Seul je v prvem odzivu pozdravil poziv severnokorejskega voditelja za srečanje na najvišji ravni in ga označil kot pomembnega. Hkrati so dali vedeti, da bi do tovrstnega srečanja lahko prišlo kmalu. V ameriškem State Departmentu so v odzivu dejali, da podpirajo izboljšanje odnosov med obema Korejama.

STA


Najbolj brano