Kam v letu 2016: Kotor, Furlanija ali Transilvanija

Potrebujete namig, kam na počitnice v letu 2016? Avstralski popotniški vodnik Lonely Planet vsako leto izbere nekaj destinacij, ki jih priporoča. Slovenije tokrat ni na seznamu. Na prvo mesto med priporočenimi mesti se je, denimo, uvrstil črnogorski Kotor. Sosednjo Furlanijo pa je Lonely Planet uvrstil med priporočene vinske regije.

Kotor je čudovit z vsakega kotička, so zapisali pri Lonely Planetu. Foto: Boštjan Božič
Kotor je čudovit z vsakega kotička, so zapisali pri Lonely Planetu. Foto: Boštjan Božič

AVSTRALIJA > Izbor priporočenih destinacij Lonely Planet je vsako leto težko pričakovan dogodek. Vsebuje deset priporočenih držav, deset priporočenih mest in deset priporočenih regij.

Med državami je hit afriška Botsvana, ki so jo pri Lonely Planetu poimenovali divja Afrika v vsej svoji lepoti, z antilopami, sloni in velikimi mačkami; priporočajo predvsem ogled delte reke Okavango in puščave Kalahari.

Na drugem in tretjem mestu svetujejo Japonsko in nacionalne parke ZDA, na četrto mesto pa so uvrstili pacifiško otočje Palau, z zelenimi gozdovi in turkiznim morjem, ki ponuja nepozabne potapljaške izkušnje. Na lestvici priporočenih držav je še “baltski zaklad” Latvija, Avstralijo priporočajo za raziskovanje z avtomobilom zaradi ugodne cene goriva, prepričali pa sta jih še turistično vse bolj obiskana Poljska in Urugvaj, ki ga označujejo za južnoameriško Švico. Na devetem mestu je še neraziskana Grenlandija, na katero avtorji lestvice vabijo s sloganom: bodite prvi, priznavajo pa, da je to za večino zelo draga turistična izkušnja. Lestvico držav sklene še eno rajsko otočje - Fidži v južnem Pacifiku.

Furlanska vino in hrana

Romunska Trasilvanija kroji vrh lestvice priporočenih regij, ne samo zaradi svoje vampirske slave, ampak tudi zaradi priložnosti za planinarjenje in smučanje, pa tudi pestrega nočnega življenja. Na lestvici sledita zahodna Islandija in dolina Vinales na Kubi. Na četrto mesto pa so avtorji lestvice postavili sosednjo Furlanijo; širšemu svetovnem občinstvu doslej neznano območje med Trstom, Gorico in Vidmom je po njihovem vredno obiskati zaradi vinogradov, vinskih kleti in turističnih kmetij. V priporočeni deseterici sta tudi novozelandski otok Waiheke in južnofrancoska regija Auvergne, raznolikost lestvice pa dopolnjujejo še Havaji, Bavarska in brazilska Costa Verde. Na desetem mestu med hit regijami je otoček sv. Helene v južnem Atlantiku, znan iz Napoleonovih časov, ki bo prihodnje leto dobil svoje prvo letališče in bo tako širše odprl vrata turizmu.

O Kotorju v presežnikih

Najboljše mesto za obisk v letu 2016 je Kotor. Je “za dol past”, so odločili pri vodilnem svetovnem popotniškem vodniku. Beneško mestece v Boki Kotorski so za eno najlepših pristanišč za potniške ladje na svetu pred nedavnim že oklicali poveljniki pri ladijski družbi Royal Caribbean, zato ne preseneča, da pri Lonely Planetu pozivajo: pohitite, dokler ga povsem ne preplavijo turisti s potniških ladij.

Kotorju sledijo Quito v Ekvadorju, irski Dublin, malezijski George Town, nizozemski Rotterdam, indijski Mumbai, avstralski Freemantle, britanski Manchester in Nashville v ZDA, vse poti pa prihodnje leto vodijo še v italijanski Rim.

Največ za vaš denar

Pri Lonely Planetu so pripravili še lestvico dežel, kjer dobite največ za vaš denar, to so tako imenovane “best value” destinacije. Na prvem mestu je Estonija, sledita vietnamski mesti Hanoj in Ho Ši Minh City, vzhodna Afrika, ameriška Nova Mehika, Bosna in Hercegovina, španska Galicija, kanadski Quebec, karibska obala Kostarike, Vzhodni Timor in zahodna Avstralija. KG


Najbolj brano