Italija bo ustanovila protiteroristični urad

Po napadu na francosko satirično revijo Charlie Hebdo je italijanski notranji minister Angelino Alfano pred poslanci napovedal ostre protiteroristične ukrepe. Med drugim naj bi ustanovili protiteroristični urad, ki bi se ukvarjal z nevarnostjo skrajnega terorizma, je zatrdil Alfano.

Po napadu na francosko satirično revijo Charlie Hebdo je italijanski notranji minister Angelino Alfano pred poslanci napovedal ostre protiteroristične ukrepe.  Foto: STA
Po napadu na francosko satirično revijo Charlie Hebdo je italijanski notranji minister Angelino Alfano pred poslanci napovedal ostre protiteroristične ukrepe.  Foto: STA

RIM > Urad bi sicer deloval po zgledu protimafijskega državnega tožilstva, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Med novimi protiterorističnimi potezami bi bil tudi ukrep, s katerim bi lahko terorističnim osumljencem, ki bi želeli zapustiti Italijo, odvzeli potni list. Poleg tega bi policija dobila več pristojnosti, da blokira spletne strani, ki jih za propagando uporabljajo teroristi.

Poostreni varnostni ukrepi v Italiji

Italijansko notranje ministrstvo ni izključilo možnosti terorističnih napadov v Italiji, čeprav trenutno ni znakov, ki bi na to namigovali. Varnostne ukrepe so v Italiji tako ali tako zaostrili.

Po navedbah Alfana oblasti trenutno nadzorujejo 53 domnevnih terorističnih borcev, od tega naj bi bili trije italijanski državljani. Italijanske varnostne sile bodo v prihodnje natančneje opazovale mošeje po državi, da bi tam preprečile širjenje islamistične propagande.

Alfano je še razkril, da je bil eden od osumljenih napadalcev na Charlie Hebdo v Parizu italijanskim oblastem poznan zaradi povezav s skrajneži.

Medtem so okrepili varnost na rimskih letališčih ter na območju francoskega veleposlaništva in Vatikana.

Papež tarča kritik zaradi dialoga z islamom

Ravno papež Frančišek pa je postal tarča kritik protipriseljenske stranke Severna liga zaradi svojega dialoga z islamom. Stranka je sicer ob tem opozorila na nevarnost “vojaške in kulturne zasedbe” Zahoda s strani islamskih fundamentalistov.

Vodja Severne lige Matteo Salvini je papeža napadel, ker je v sredo v Vatikanu sprejel štiri francoske imame. “S tem ko poziva k dialogu z islamom, papež Frančišek katolikom ne počne nič dobrega,” je povedal Salvini.

Severna Liga je sicer pozvala k takojšnjemu odvzemu dovoljenj za prebivanje in izgonu vseh terorističnih osumljencev.

“V Italiji živi dva milijona muslimanov. Bomo videli, če bodo po napadu v Parizu organizirali solidarnostne shode,” je povedal salvini. “V teku je vojna. Bilo bi samomorilsko odreagirati s toleranco,” je še poudaril Salvini.

STA


Najbolj brano