Hrvaški pomorci raje na ladje kot na kapitanije

Hrvaško ministrstvo za pomorstvo ugotavlja, da je vzdolž Jadrana čedalje več izpostav pristaniških kapitanij brez kapitanov. Hvar in Jelsa na Hvaru, Rogač na Šolti, Sumartin na Braču so le tri otoška mesta z rednimi trajektnimi linijami in gostim pomorskim prometom, ki so že mesece brez šefov kapitanij. Problem je plača: le 760 evrov (6000 kun).

Slabo plačana državna služba pomorcev ne mika: raje poveljnik na tujih ladjah kot pristaniški kapitan na Hvaru. Foto: Marica Uršič Zupan
Slabo plačana državna služba pomorcev ne mika: raje poveljnik na tujih ladjah kot pristaniški kapitan na Hvaru. Foto: Marica Uršič Zupan

HRVAŠKA > “Zaposlitev v takšni državni službi za hrvaške pomorce ni zanimiva. Ker so odlično izobraženi in cenjeni, jim to omogoča, da na svetovnem pomorskem trgu dosegajo nekajkrat višje plače kot njihovi kolegi v državni službi, tudi od tistih z višjo izobrazbo,” je za Slobodno Dalmacijo potožil Boško Ercegovac z ministrstva za pomorstvo in promet.

Razpise za zapolnitev delovnih mest pristaniških kapitanov tako večkrat ponavljajo in niti tako ne najdejo kandidata z izobrazbo in izkušnjami. Tako imajo v tem trenutku odprtih še vsaj 35 delovnih mest na tako pomembnih izpostavah kapitanij, kot sta Hvar in Jelsa na Hvaru, Rogač na Šolti in Sumartin na Braču. Na Hvaru, denimo, so po mesecih iskanja končno dobili kapitana in ga zaposlili, a ga prav hitro tudi izgubili, saj je ob prvi priložnosti dal odpoved in se vkrcal na ladjo.

To otežuje življenje otočanov. Razmere rešujejo s kakšno zaposlitvijo za določen čas in tako, da se na otoke določen dan v tednu odpelje kdo iz splitske pristaniške kapitanije.

Za Rogač na Šolti se bojijo, da bodo tudi v poletni sezoni ostali brez šefa izpostave. Tako ne gre, otok ne funkcionira brez izpostave luške kapitanije, je za splitski dnevnik opozoril načelnik upravne enote z otoka Šolta Nikola Cecić Karuzić: “Na Šolti je registriranih 1000 plovil, imamo šest trajektnih in štiri katamaranske linije, lani smo zabeležili 58.000 navtičnih nočitev, imamo tudi čarterje ... Luška kapitanija je ena od najpomembnejših služb za nas na otoku.”

KG


Najbolj brano