Hrvaška za odstop od arbitražnega sporazuma

Hrvaški premier Zoran Milanović je danes po srečanju z vodji poslanskih skupin v saboru dejal, da so se strinjali, da naj Hrvaška v skladu s pravili mednarodnega prava odstopi od arbitražnega sporazuma s Slovenijo. Milanović sicer ne pričakuje, da bo prišlo do poslabšanja odnosov med Hrvaško in Slovenijo.

Na današnjo oceno svojega slovenskega kolega Mira Cerarja, da hrvaška stran v skladu z mednarodnopravnimi 
pravili ter pravili v arbitražnem sporazumu ne more izstopiti iz 
arbitražnega procesa, je Zoran Milanović dejal, da Hrvaška to 
lahko stori in tudi bo. Foto: STA
Na današnjo oceno svojega slovenskega kolega Mira Cerarja, da hrvaška stran v skladu z mednarodnopravnimi pravili ter pravili v arbitražnem sporazumu ne more izstopiti iz arbitražnega procesa, je Zoran Milanović dejal, da Hrvaška to lahko stori in tudi bo. Foto: STA

ZAGREB > "Vsi mislimo enako. Hrvaška ne more ostati pri sporazumu o arbitraži, odstopiti mora od njega in ga nemudoma suspendirati v skladu z mednarodnim pravom. To bo naša zahteva do sabora. Pričakujem veliko podporo," je ob začetku današnje tiskovne konference na sedežu vlade dejal Milanović.

Izredna seja hrvaškega sabora, na kateri bodo razpravljali o vladnem predlogu, je sklicana za sredo in četrtek.

Milanović je še dejal, da si želi soglasja v parlamentu, da Zagreb nemudoma suspendira arbitražni sporazum ter z arbitražnega sodišča umakne arbitra Budislava Vukasa, ki ga je kot člana sodišča imenovala Hrvaška. Hrvaški premier je poudaril, da bodo pri postopku upoštevali določila mednarodnega prava.

Potrdil je navedbe novinarjev, da to med drugim pomeni, da bodo o svoji zahtevi za prekinitev pogodbe obvestili tudi Slovenijo, ki bo imela tri mesece časa za odgovor. Če bo Ljubljana nasprotovala prekinitvi, bi imeli državi še leto dni časa, da bi se dvostransko ali ob posredovanju tretje strani poskusili dogovoriti, ali je prišlo do kršitev arbitražnega sporazuma in ali je zaradi tega treba razveljaviti pogodbo. Tako bi se zgodba o arbitraži zavlekla globoko v leto 2016.

Milanović ni hotel ugibati, kakšna bo prihodnost arbitražnega sodišča, temveč je dejal, da gre za izjemo v mednarodnih arbitražnih postopkih o meji ter da ni "kolektivnega znanja niti spominov", ki bi kazali na morebiten razplet dogodkov. Ocenil je, da je arbitražno sodišče v neugodnem položaju.

Hrvaški premier na novinarski konferenci tudi ni želel povedati, ali ima hrvaška stran po izbruhu arbitražne afere kakršne koli stike s slovensko stranjo. Prav tako se ni želel odzvati na ugibanja o morebitnem odstopu slovenskega zunanjega ministra Karla Erjavca. Zavrnil je tudi odgovor na vprašanje, ali naj se Ljubljana opraviči za kontaminiranje postopka arbitraže kot tudi navedbe slovenskih medijev, da je afera posledica vohunskih dejavnosti hrvaških obveščevalcev.

Na današnjo oceno svojega slovenskega kolega Mira Cerarja, da hrvaška stran v skladu z mednarodnopravnimi pravili ter pravili v arbitražnem sporazumu ne more izstopiti iz arbitražnega procesa, pa je dejal, da Hrvaška to lahko stori in tudi bo.

Milanović je hkrati izrazil pričakovanje, da hrvaška odločitev ne bo slabo vplivala na odnose s Slovenijo, saj sta obe državi članici Evropske unije in imata vrsto skupnih interesov. Omenil je, da bo čez kakšno leto Hrvaška prevzela schengenske obveznosti, ki jih ima zdaj Slovenija.

"Ni čas za zmagoslavje, ker vprašanje meje ni rešeno. Tudi z BiH, s Srbijo in Črno goro ni," je še dejal hrvaški premier.

Arbitraža o meji med Slovenijo in Hrvaško se je znašla na udaru v minulem tednu, ko je hrvaški tisk objavil posnetke pogovorov med slovenskim članom arbitražnega sodišča Jernejem Sekolcem in agentko Simono Drenik.

STA


Najbolj brano