Hrvaška kmalu pričakuje ugodno rešitev ugovora glede terana

Hrvaški kmetijski minister Tihomir Jakovina je v ponedeljek v Bruslju izjavil, da so se v sodelovanju z Evropsko komisijo v zadnjih nekaj tednih okrepila pogajanja med Hrvaško in Slovenijo glede rešitve za hrvaške vinarje v primeru proizvodnje vina pod imenom teran. Kmalu pričakuje rešitev, ki bo ugodna za vinarje v hrvaški Istri.

Hrvaški kmetijski minister Tihomir Jakovina je v ponedeljek v 
Bruslju izjavil, da so se v sodelovanju z Evropsko komisijo v 
zadnjih nekaj tednih okrepila pogajanja med Hrvaško in 
Slovenijo glede rešitve za hrvaške vinarje v primeru proizvodnje vina pod imenom teran. Foto: Bogdan Macarol
Hrvaški kmetijski minister Tihomir Jakovina je v ponedeljek v Bruslju izjavil, da so se v sodelovanju z Evropsko komisijo v zadnjih nekaj tednih okrepila pogajanja med Hrvaško in Slovenijo glede rešitve za hrvaške vinarje v primeru proizvodnje vina pod imenom teran. Foto: Bogdan Macarol

ZAGREB > “Imamo razumevanje in podporo komisije. Upamo, da bodo zadeve tekle v pozitivni smeri, sicer bomo tožili komisijo in Slovenijo na Sodišču EU”, je ponedeljkovo izjavo Tihomirja Jakovine povzela hrvaška tiskovna agencija Hina.

Jakovina se je v ponedeljek Bruslju udeležil srečanja kmetijskih ministrov EU, med drugim pa je imel tudi dvostranski pogovor z evropskim komisarjem za kmetijstvo Philom Hoganom.

Slovenija je leta 2000 zaščitila teran kot izvirno slovenski izdelek, čez štiri leta pa ga je prenesla v sistem zaščite EU. Leta 2013 je prepovedala prodajo terana iz hrvaške Istre v trgovinah v Sloveniji, hkrati pa je prodaja hrvaškega vina pod oznako teran prepovedana v celotni EU.

Na Hrvaškem trdijo, da Slovenija ni imela pravice z označbo geografskega porekla zaščititi teran kot svojo avtohtono vrsto vina. Kot so pojasnili, v slovenski Istri pridelujejo vino teran iz trte refoška, v hrvaški Istri pa iz grozdja vrste teran. Hrvaški enologi navajajo, da so sodobne DNK analize nedvomno pokazale, da sta refošk in teran dve popolnoma različni vrsti grozdja.

Hrvaška stran meni, da imajo pravico do uporabe imena teran tudi hrvaški in italijanski proizvajalci, ker gre za avtohtono vino z območja celotne Istre. Potem ko je Slovenija zavrnila pogajanja s Hrvaško o teranu, bo o sporu odločila Evropska komisija.

“Mi smo prepričani v našo argumentacijo in v to, da je teran vino, ki ga stoletja proizvajamo v hrvaški Istri,” je še dejal Jakovina. Spomnil je, da Hrvaška zahteva označbo “teran, hrvaška Istra”, kar je sprejemljivo tudi za hrvaške vinarje.

Hrvaška in Slovenija sta sodelovali pri zaščitenih prehranskih proizvodih v primeru istrskega pršuta. Rešitev je bila dosežene tudi pri zaščiti kranjske klobase.

STA


Najbolj brano