Grški parlament izvolil svojo novo predsednico

Novi grški parlament je danes s prepričljivo večino 38-letno odvetnico za človekove pravice Zoe Konstantopulu izvolil za svojo novo predsednico. Za poslanko vladajoče leve Sirize je glasovalo 235 poslancev v 300-sedežnem parlamentu.

Novi grški parlament je danes s prepričljivo večino 38-letno odvetnico za človekove pravice Zoe Konstantopulu izvolil za svojo novo predsednico. Foto: Greek Reporter
Novi grški parlament je danes s prepričljivo večino 38-letno odvetnico za človekove pravice Zoe Konstantopulu izvolil za svojo novo predsednico. Foto: Greek Reporter

ATENE > Poleg lastne Sirize in njene koalicijske partnerke Neodvisnimi Grki je Zoe Konstantopulu v znak pripravljenosti na sodelovanje podprla tudi večina opozicijskih poslancev. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa gre za rekordno podporo. Glasovalo je 298 poslancev, od tega jih je 61 oddalo prazno glasovnico, dva pa neveljavno, poročajo grški mediji.

Konstantopulujeva je druga ženska na tem položaju, poleg tega pa najmlajši vodja parlamenta v zgodovini Grčije. Rojena je bila leta 1976, v Atenah je doštudirala pravo, študij pa je nadaljevala v tujini, kjer se je specializirala v nacionalnem, evropskem in mednarodnem kazenskem pravu in človekovih pravicah. Leta 2012 je bila na parlamentarnih volitvah v Grčiji prvič izvoljena za poslanko Sirize.

Grški premier Alksis Cipras naj bi predvidoma v nedeljo predstavil vladne načrte, temu pa naj bi v torek sledilo glasovanje o zaupnici. Nova grška vlada premore večinskih 162 sedežev v parlamentu.

STA


Najbolj brano