Grčiji naj bi grozila začasna izključitev iz schengna

Če Grčija ne bo kmalu izpeljala dogovorjenih ukrepov za obvladovanje begunske krize, državi po poročanju medijev grozi začasna izključitev iz schengenskega območja, kar pomeni, da bo na grški meji ponovno uveden nadzor.

Če Grčija ne bo kmalu izpeljala dogovorjenih ukrepov za 
obvladovanje begunske krize, državi  grozi začasna izključitev 
iz schengenskega območja.
Če Grčija ne bo kmalu izpeljala dogovorjenih ukrepov za obvladovanje begunske krize, državi grozi začasna izključitev iz schengenskega območja. 

ATENE > Britanski časnik Financial Times danes poroča, da se znotraj EU krepi nezadovoljstvo zaradi nasprotovanja Grčije, da bi sprejela pomoč od zunaj. Nekateri vodilni predstavniki EU tako menijo, da je grožnja z izključitvijo Grčije iz schengna še edino sredstvo, s katerim bi grškega premierja Aleksisa Ciprasa prepričali, da izpolni svoje obljube in sprejme pomoč EU.

V letošnjem letu je grško mejo prečkalo več kot 700.000 migrantov.

Če bo EU uresničila svojo grožnjo, bo začasna izključitev Grčije iz schengna prva po letu 1985, ko je nastalo schengensko območje.

Grčija zavrača večjo angažiranje evropske agencije za zunanje meje Frontex na grški meji, Atenam tudi očitajo nepripravljenost, da sprejme humanitarno pomoč EU in nesposobnost, da izboljša sistem za registracijo beguncev.

Evropski notranji ministri, ki se bodo sestali v petek, naj bi tako Grčiji dali vedeti, da ji grozijo bolj drastični ukrepi, če ne bo ukrepala pred vrhom EU sredi decembra.

Grčija naj bi bila ta teden deležna več tovrstnih opozoril, vključno s strani luksemburškega zunanjega ministra Jeana Asselborna, ki je bil na obisku v Atenah, navaja FT.

STA


Najbolj brano