Google naj bi plačal milijardo dolarjev za vlogo glavnega iskalnika na iphonih

Ameriški spletni velikan Google je Applu leta 2014 plačal milijardo dolarjev za vlogo glavnega iskalnega orodja na Applovih pametnih mobilnih telefonih, poroča ameriški Bloomberg.

Ameriški spletni velikan Google je Applu leta 2014 plačal 
milijardo dolarjev za vlogo glavnega iskalnega orodja na 
Applovih pametnih mobilnih telefonih. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Ameriški spletni velikan Google je Applu leta 2014 plačal milijardo dolarjev za vlogo glavnega iskalnega orodja na Applovih pametnih mobilnih telefonih. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

SAN FRANCISCO > Redko možnost vpogleda v finančne podatke, ki jih Google in Apple sicer skrbno varujeta pred javnostjo, je po poročanju agencije Bloomberg pred dnevi v sodni obravnavi v San Franciscu omogočil odvetnik družbe Oracle.

Oraclov odvetnik je razkril, da je Google, enota korporacije Alphabet, samo v letu 2014 plačal milijardo dolarjev za to, da si je zagotovil položaj prednastavljenega iskalnega orodja na iphonih.

Googlovi odvetniki so opozorili, da je Oracle na neustrezen način razkril zelo občutljive oziroma zaupne podatke glede prihodkov in dobičkov, povezanih z Googlovim odprtokodnim operacijskim sistemom Android. S slednjim naj bi sicer zaslužil 22 milijard dolarjev.

Prvi pametni mobilni telefon s sistemom Android je na trg prišel leta 2008, ta operacijski sistem pa danes poganja več kot 80 odstotkov pametnih mobilnikov na svetu.

Do razkritja s strani Oraclovih odvetnikov je prišlo v okviru dolgotrajnega pravnega spora med Oraclom in Googlom. Oracle trdi, da so bili nekateri avtorsko zaščiteni elementi Oraclovega programskega jezika Java brez dovoljenja uporabljeni v Androidu.

STA


Najbolj brano