Gauck načel vprašanje odškodnin Grčiji

Nemški predsednik Joachim Gauck je ob 70. obletnici osvoboditve izpod nacionalsocializma načel vprašanje poplačila odškodnin za vojne zločine, ki so jih nacisti povzročili Grčiji. Nemčija bi kot država, ki se zaveda zgodovine, morala razmisliti o možnostih za poplačilo odškodnin, je dejal Gauck.

Grški premier Aleksis Cipras
Grški premier Aleksis Cipras 

BERLIN > "Mi nismo zgolj to, kar smo danes, ampak smo tudi potomci tistih, ki so v drugi svetovni vojni pustili sled opustošenja v Evropi - med drugim v Grčiji, o čemer sramotno dolgo nismo vedeli," je za današnjo izdajo nemškega časnika Süddeutsche Zeitung dejal Gauck.

"Prav je, da država, ki se zaveda zgodovine, tako kot naša, razmisli, katere možnosti glede odškodnin bi bile mogoče," je še dejal nemški predsednik, katerega vloga je predvsem ceremonialna.

Gauck sicer zagovarja enako pravno stališče kot nemška vlada, ki vojne odškodnine zavrača. Kljub temu pa, kot je dejal, z zanimanjem spremlja razpravo o različnih predlogih glede tega, kako zadostiti zahtevam Grkov po poplačilu odškodnin. Gauck si sicer želi, da bi grška vlada v tem primeru nastopila bolj zavezujoče, kot je to doslej storila.

Grška vlada je nedavno ocenila, da ji Nemčija dolguje še več kot 278 milijard evrov. A Berlin vztraja, da se je vprašanje odškodnine rešilo že leta 1990, ko sta nekdanji razdeljeni Nemčiji z zavezniki iz druge svetovne vojne podpisali pogodbo, s katero so uradno končali vojno. Prav tako naj bi s to pogodbo preprečili morebitne prihodnje zahteve po vojni odškodnini.

Grški predsednik Prokopis Pavlopulus je pred dnevi izrazil željo, da bi se čim prej dobil z Gauckom na pogovorih o grških zahtevah po vojni odškodnini za škodo, ki so jo nacisti povzročili Grčiji med drugo svetovno vojno.

STA


Najbolj brano