Francoska policija izpustila večino v sredo aretiranih ljudi

Francoska policija je danes izpustila sedem od osmih ljudi, ki jih je v sredo aretirala med protiteroristično operacijo v pariškem predmestju Saint Denis. V priporu medtem ostaja Jawad Bendaoud, ki je priznal, da je oddal stanovanje dvojici iz Belgije "kot uslugo", pri čemer drugih informacij ni izdal, češ, da jih ne pozna.

Pariz Foto: Peter Maraž
Pariz Foto: Peter Maraž

PARIZ > Pet dni po terorističnih napadih v Parizu, sicer najhujših v zgodovini Francije, je bil v stanovanju v Saint Denisu ubit domnevni organizator francoskih napadov Abdelhamid Abaaoud.

Turčija je prijela belgijskega državljana maroškega rodu, ki je osumljen, da je povezan s terorističnimi napadi v Parizu. 26-letnemu Ahmetu Dahmaniju očitajo, da je sodeloval pri izbiri krajev za napad, v katerem je po zadnjih podatkih umrlo 130 ljudi. Dahmanija so prijeli v bližini turističnega mesta Antalyja na jugu Turčije. Skupaj z njim so prijeli še dva sirska državljana, ki naj bi mu pomagala priti čez mejo v Sirijo. Kdaj natančno so trojico prijeli, turški viri ne navajajo.

Glede na vire, ki so blizu preiskavi, je policijo do Abaaouda nevede pripeljala njegova sestrična, Hasna Aitboulahcen, ki je bil skupaj z Abaaoudom v operaciji ubita.

Po navedbah Bendaouda, ga je "prijatelj prosil za 'streho nad glavo' za dva njegova prijatelja za nekaj dni". Povedal naj bi mu, da nima vzmetnic, pa so menda potrebovali le vodo in mesto za molitev.

"Prosili so me za uslugo in sem jo izpolnil. Nisem vedel, da so teroristi," je povedal Bendaoud, preden ga je policija vklenjenega odpeljala. Sam je sicer nekoč že bil v zaporu in sicer zato, ker je nekoga do smrti pretepel.

STA


Najbolj brano