Erdogan: Nemčija podpira terorizem

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes obtožil Nemčijo, da podpira teroriste, in dodal, da Berlin še vedno ni odgovoril na poziv za izročitev osumljenih oseb, povezanih s spodletelim vojaškim udarom v Turčiji. Odnosi med državama se tako še naprej zaostrujejo.

Recep Tayyip Erdogan Foto: STA
Recep Tayyip Erdogan Foto: STA

ISTANBUL > Recep Tayyip Erdogan je v govoru v predsedniški palači v Ankari dejal, da je nemški kanclerki Angeli Merkel predal približno 4000 dokumentov o osumljenih osebah, ki so povezane s spodletelim vojaškim udarom in se nahajajo v Nemčiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Merklova je v sredo kritizirala svobodo medijev in govora v Turčiji. Erdogan ji je odvrnil, da gre za medije, ki podpirajo teroristične skupine, in da ni primerno, da se vmešava v turško notranjo politiko.

Erdogan je kritiziral Nemčijo, da že leta brani podpornike verskega voditelja Fehtullaha Gülena, ki ga turške oblasti krivijo za poskus vojaškega udara, ter člane prepovedane Kurdske delavske stranke (PKK) in ultralevičarske stranke DHKP-C.

“Nemčija je postala ena izmed najpomembnejših držav, ki gostuje teroriste,” je še dodal.

Erdogan je Nemčiji očital tudi rasistične napade na Turke, ki živijo v Nemčiji, medtem ko se mu zdi nesprejemljivo, da se zavzema za ljudi, ki jih je Turčija označila za teroriste in zahteva njihovo izročitev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Erdogan ni omenil, kdo so osumljene osebe, za katere želi, da jih Nemčija izroči. Gre verjetno predvsem za osebe iz pravosodja, ki so zbežale v Nemčijo.

STA


Najbolj brano