Džihadisti IS z buldožerji nad asirsko mesto Nimrud

Džihadisti Islamske države (IS) so v Iraku začeli uničevati starodavno asirsko mesto Nimrud, je opozorila iraška vlada. Več tisoč let staro zgodovinsko dediščino uničujejo kar z buldožerji. Unesco je uničevanje Nimruda označil za vojni zločin.

Džihadisti Islamske države (IS) so v Iraku začeli uničevati starodavno asirsko mesto Nimrud. Foto: Wikipedia
Džihadisti Islamske države (IS) so v Iraku začeli uničevati starodavno asirsko mesto Nimrud. Foto: Wikipedia

BAGDAD > “Za zdaj še ne vemo, kakšna je stopnja uničenja,” je za AFP dejal neimenovani predstavnik ministrstva za kulturno dediščino. Na območju je težka mehanizacija, uničevanje pa se je začelo po četrtkovih opoldanskih molitvah.

Nimrud velja za enega biserov iz obdobja vladavine Asircev na območju Mezopotamije oziroma današnjega Iraka. Mesto naj bi nastalo v 13. stoletju pred našim štetjem. Leži ob reki Tigris kakih 30 kilometrov jugovzhodno od Mosula, drugega največjega mesta v Iraku, kjer je IS vzpostavila svoje glavno oporišče v tej državi.

Večina neprecenljivih arheoloških najdb v Nimrudu je v muzejih v Mosulu in Bagdadu, pa tudi v Parizu, Londonu in drugod. A v mestu so še ostali številni velikanski kipi “lamasu” - asirskih božanstev s telesi bika, krili in človeškimi glavami. Tudi številni reliefi so še v tem mestu.

S kladivi uničevali spomenike v Mosulu

Do uničevanja Nimruda prihaja potem, ko so džihadisti, ki so zajeli obširna območja v Siriji in Iraku, prejšnji teden objavili video posnetek, kako z velikimi kladivi in orodjem uničujejo antične spomenike v muzeju v Mosulu.

Za uničevanje artefaktov naj bi se odločili, ker naj bi predstavljali politeistične idole in naj bi bili tako v nasprotju z islamom.

Iraški arheologi se bojijo, da je to šele začetek uničevanja iraške kulturne dediščine. “Naslednja bo Hatra,” je za AFP opozoril iraški arheolog Abdulamir Hamdani iz newyorške univerze Stony Brook.

Hatra je več kot 2000 let staro in zelo lepo ohranjeno mesto v pokrajini Ninive in je tudi na Unescovem seznamu svetovne kulturne dediščine.

Uničevanje zgodovinskih spomenikov, ki ga izvajajo džihadisti IS, že primerjajo z uničenjem kipov bud v Bamijanu v Afganistanu iz 6. stoletja pred našim štetjem, ki so jih leta 2001 razstrelili talibani.

Bokova zahteva izredno zasedanje Varnostnega sveta

Generalna direktorica Unesca Irina Bokova je že zahtevala izredno zasedanje Varnostnega sveta Združenih narodov na to temo in pozvala k preiskavi Mednarodnega kazenskega sodišča.

Uničevanje Nimruda je danes označila za vojni zločin. “Ne moremo biti tiho. Namerno uničevanje kulturne dediščine je vojni zločin. Pozivam vse politične in verske voditelje v regiji, da se oglasijo in opozorijo vse, da ni absolutno nobene politične ali verske upravičenosti za uničevanje kulturne dediščine človeštva,” je dejala Bokova.

STA


Najbolj brano