Čakajo na azil. V kartonski škatli

Medtem ko čakajo, da jim oblasti odobrijo prošnjo za azil v Italiji, se je njihova prihodnost ustavila v silosu ob tržaški železniški postaji. Nekoč so ljudje vanj spravljali koruzo, danes je dom beguncem iz Pakistana in Afganistana.

Medtem ko čakajo, da jim oblasti odobrijo prošnjo za azil v 
Italiji, se je njihova prihodnost ustavila v silosu ob tržaški 
železniški postaji. Zgradili so ga v času Avstro-Ogrske.  
Nekoč so ljudje vanj spravljali koruzo,  danes je dom beguncev iz Pakistana in Afganistana. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Medtem ko čakajo, da jim oblasti odobrijo prošnjo za azil v Italiji, se je njihova prihodnost ustavila v silosu ob tržaški železniški postaji. Zgradili so ga v času Avstro-Ogrske. Nekoč so ljudje vanj spravljali koruzo, danes je dom beguncev iz Pakistana in Afganistana. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

TRST > “Čakamo na papirje, na status azilanta. Pravijo nam, da lahko traja tudi leto dni,” povejo moški, ki so prišli v Italijo že pred meseci po balkanski poti. Redki govorijo angleško, gledamo se v oči, nasmihamo in skomigamo z rameni. V Primorskih novicah smo zanje zbrali hrano, odeje, čevlje, topla oblačila. V smislu, da mora obiskovalec, ki ga niso niti povabili, tudi nekaj ponuditi v zameno za zgodbo. Na poti do tja smo spremljali prostovoljce iz Kopra, Blanko Stibilj, Marka Gavriloskega in Anjo Avdič Batista. Blanka in Anja sta begunce obiskali tretjič, vsakič s humanitarno pomočjo, ki so jo zbrali posamezniki brez imena in priimka, a z velikim srcem. V soboto se bosta k njim odpravili znova.

Zvrstilo se jih je že več tisoč

Tam za železniško postajo in garažno hišo se je doslej zvrstilo že na tisoče ljudi, ki so si dom ustvarili v kartonskih hišah pod prepišnimi oboki, tik ob morju, na udaru burje in prihajajoče zime. Mraz si utira pot mimo sandalov, v katere so obute številne noge. Begunci se skušajo ogreti tudi z ognjem: minuli ponedeljek je zato zagorelo in prihiteli so gasilci.

Tržaška Karitas vsak dan priskrbi 600 obrokov hrane

Silos je postal mesto v mestu; v njem živijo ljudje v nenehnem čakanju in pričakovanju. Poleti se je tam zadrževalo tudi 300 ljudi, ob našem obisku je bilo videti, da jih je 50. Tisti, ki dobijo status azilanta, si lahko obetajo, da se bodo umaknili iz prepišnega in nevarnega silosa. Sprejemno središče italijanskega solidarnostnega konzorcija ICS (Consorzio Italiano di Solidarietà), glavnega sogovornika z notranjim ministrstvom glede beguncev, pri Sveti Soboti se počasi polni. Kdor ne najde prostora tam, čaka na nova stanovanja, ki bodo na razpolago solidarnostnemu konzorciju.

V Trstu naj bi bilo nastanjenih do 1200 ljudi, moških, žensk, otrok in družin, 70 ljudi je dobilo prostor tudi pri mejnem prehodu Fernetiči, 50 so jih namestili v stanovanja ob Korzu Italija, eni glavni mestnih nakupovalnih ulic. Za begunce skrbijo v tržaški škofijski Karitas: v prostorih, ki jim imajo na voljo, so sprejeli več kot sto ljudi. Dnevno skuhajo tudi 600 obrokov, prejmejo pa jih vsi, ki so vstopili v proces registracije s prstnim odtisom. Za tiste, ki čakajo na azil, skrbijo tudi prostovoljci drugih ustanov: AIA - Italijanskega združenja alpincev, združenje nekdanjih mestnih redarjev in civilna zaščita. Za vse druge pa takšni, kot so Blanka, Marko, Anja ...ALENKA PENJAK


Najbolj brano