De Maiziere išče poti za omejitev prihoda Afganistancev

Nemški notranji minister Thomas de Maiziere je danes dopotoval na obisk v Afganistan, kjer se bo v Kabulu sestal tudi z afganistanskim političnim vodstvom. V ospredju pogovorov so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa tudi načini, kako omejiti vse večji prihod Afganistancev v Nemčijo.

Thomas de Maziere Foto: Wikipedia
Thomas de Maziere Foto: Wikipedia

KABUL > Lani je v Nemčiji po uradnih podatkih za azil zaprosilo več kot 150.000 afganistanskih državljanov. Več od njih je bilo le še Sircev. Številke pa so se izjemno povečale - še leta 2014 je za azil v Nemčiji zaprosilo “le” 9700 Afganistancev, navaja dpa.

Thomas De Maiziere je že oktobra lani ocenil, da je tako visok porast prosilcev za azil iz Afganistana nesprejemljiv, saj za varnost v državi pomagajo skrbeti še nemški vojaki in policisti. Svet tudi zagotavlja veliko razvojne pomoči in niso vse afganistanske pokrajine nevarne za življenje. Zato de Maiziere pričakuje, da bodo Afganistanci ostajali v svoji državi in da bodo to pomagale zagotoviti tudi afganistanske oblasti.

V Berlinu zato vse bolj načrtujejo, da bi zmanjšali število prosilcev za azil iz Afganistana, tudi s tem, da bi jih začeli v večjem številu vračati nazaj v njihovo domovino, še poroča dpa.

Nemška ministrica za delo Andrea Nahles je medtem v prispevku za današnji Frankfurter Allgemeine Zeitung sporočila, da beguncem, ki se ne bi želeli integrirati v nemško družbo, grozi krčenje socialnih prejemkov. “Kdor pride sem in pri nas išče zaščito in novo življenje, se mora tudi držati naših pravil in vrednot,” je poudarila.

Vsak, ki pride v Nemčijo, ne glede na svoje poreklo, “mora predložiti tudi vse svoje znanje, delovno silo in lastno premoženje”, je poudarila ministrica. Tudi prišleki iz drugih članic EU, ki si želijo v Nemčiji novega začetka, morajo po mnenju Nahlesove biti sposobni stati na lastnih nogah in “ne biti že od začetka odvisni od socialne pomoči.”

STA


Najbolj brano