Črna gora hiti proti EU

Slovenija podpira nadaljevanje poti Črne gore v evroatlantske povezave, je slovenski premier Miro Cerar zagotovil svojemu črnogorskemu kolegu Milu Đukanoviću, ki se je včeraj mudil na uradnem obisku v Sloveniji. Đukanović je odločen, da Črne gore pri tem ne bodo ustavili niti protesti tamkajšnje opozicije.

Miro Cerar je kolegu Milu Đukanoviću zagotovil vso podporo 
Slovenije pri vključevanju Črne gore v evroatlantske povezave.   Foto: STA
Miro Cerar je kolegu Milu Đukanoviću zagotovil vso podporo Slovenije pri vključevanju Črne gore v evroatlantske povezave.  Foto: STA

LJUBLJANA >Črnogorski premier Milo Đukanović je na obisk v Slovenijo prišel v senci protestov opozicije v svoji državi. V Evropi ni države, kjer ne bi bilo nezadovoljstva. To je posledica krize, v Črni gori pa tudi spreminjanja vrednot v demokracijo, je dejal ob robu srečanja z gostiteljem Mirom Cerarjem. Protesti opozicije pa niso usmerjeni le proti vladi, ampak z njimi želijo nekateri preprečiti nadaljevanje nadaljevanje evropske poti Črne gore in celo preklicati črnogorsko neodvisnost, je dodal črnogorski premier.

Cerar je kolegu zagotovil, da ima Črna gora vso podporo Slovenije pri pogajanjih za članstvo v EU in pri vstopanju v zvezo Nato. Đukanović se je za to zahvalil in pojasnil, da je Črna gora doslej odprla 20 pogajalskih poglavij, do konca leta načrtuje odprtje še dveh ali treh, v prihodnjem letu pa namerava odpreti še vsa preostala poglavja in začeti njihovo zapiranje. Kot je povedal, z realnim optimizmom pričakuje, da bo na ministrskem zasedanju Nata v prvih dneh decembra Črna gora dobila povabilo v članstvo. V to je prepričan tudi Cerar, saj ugotavlja, da je Črna gora izpolnila vse pogoje. Po Cerarjevem mnenju begunska kriza ne bi smela vplivati na širitveni proces EU. Zavzema se, da proces širitve na vse države zahodnega Balkana ne zastane.

Cerar in Đukanović odnose med državama ocenjujeta kot zelo dobre. Povečuje se obseg slovenskih investicij, blagovna menjava pa žal upada. Možnosti za širitev gospodarskega sodelovanja so zlasti v industriji, energetiki in turizmu. Đukanović pa temu dodaja še kmetijstvo in prehrambeno industrijo.

Slovenija in Črna gora sta včeraj podpisali memorandum o sodelovanju na področju pravosodja in aneks k programu mednarodnega razvojnega sodelovanja ter sporazum o sodelovanju pri hidroenergetskih projektih na reki Morači v Črni gori. Đukanović se je sestal še s slovenskimi investitorji v Črni gori, s predsednikom republike Borutom Pahorjem in s predsednikom državnega zbora Milanom Brglezom. DK


Najbolj brano