Cipras: Dosegli bomo časten kompromis

Grški premier Aleksis Cipras je v ponedeljek zvečer nagovoril parlament v Atenah in poudaril, da država nujno potrebuje nov dogovor o odplačilu svojih ogromnih dolgov.

Aleksis Cipras je zatrdil, si njegova vlada prizadeva za 
“pošten kompromis” in bo dosegla časten kompromis s 
tujimi posojilodajalci.
Aleksis Cipras je zatrdil, si njegova vlada prizadeva za “pošten kompromis” in bo dosegla časten kompromis s tujimi posojilodajalci. 

ATENE > Aleksis Cipras je zatrdil, si njegova vlada prizadeva za “pošten kompromis” in bo dosegla časten kompromis s tujimi posojilodajalci, poročajo tuje tiskovne agencije.

“Prizadevamo si za pošten kompromis z našimi partnerji, a ne pričakujte, da bomo podpisali brezpogojno vdajo,” je sporočil premier. Znova je obljubil, da bo “ustavil krvavenje” v državi.

Večkrat je poudaril, da Grki nujno potrebujejo nov dogovor o prestrukturiranju dolga. Po njegovih besedah tudi posojilodajalci priznavajo, da je treba začeti razpravo o tem, saj je grške dolgove “brez takšne intervencije nemogoče odplačati”.

Poslancem je zatrdil, da njegova vlada ni odstopila od zaveze, da v pogajanjih s posojilodajalci EU in Mednarodnega denarnega sklada (IMF) doseže delen odpis grških dolgov in omilitev fiskalnih ciljev. Sredinsko opozicijo je pozval, naj podpre prizadevanja vlade.

Grški predstavniki s posojilodajalci v Bruslju medtem nadaljujejo pogajanja o končnem programu reform, v zameno za katerega naj bi EU Atenam izplačala preostanek od skupno 240 milijard evrov vredne mednarodne finančne pomoči.

Če Grčija s posojilodajalci ne bo dosegla dogovora, bi to državo lahko potisnilo v bankrot in jo prisililo k izstopu iz območja evra.

Govorec Evropske komisije Margaritis Schinas je na vprašanje novinarjev, ali so že dosegli kakšen napredek, v ponedeljek odgovoril, da ne, a dodal, da je to, da se pogajanja nadaljujejo po celotnem koncu tedna, pozitiven znak, ki kaže na pripravljenost za dogovor.

Cipras v svojem ponedeljkovem govoru medtem ni razkril podrobnosti o poteku napornih pogajanj.

STA


Najbolj brano