Britanska vlada nima načrta za brexit

Britanska vlada nima enotnega načrta za izstop Velike Britanije iz Evropske unije, o pogajalski strategiji za brexit pa se verjetno ne bodo uspeli dogovoriti prej kot v šestih mesecih, po poročanju britanskih medijev piše v zaupnem dokumentu vlade, ki je pricurljal v javnost.

Britanska vlada nima enotnega načrta za izstop Velike 
Britanije iz Evropske unije, o pogajalski strategiji za brexit pa 
se verjetno ne bodo uspeli dogovoriti prej kot v šestih 
mesecih, piše v zaupnem dokumentu vlade. Foto: Žiga Živoluvić Jr./Bobo
Britanska vlada nima enotnega načrta za izstop Velike Britanije iz Evropske unije, o pogajalski strategiji za brexit pa se verjetno ne bodo uspeli dogovoriti prej kot v šestih mesecih, piše v zaupnem dokumentu vlade. Foto: Žiga Živoluvić Jr./Bobo

LONDON > Dokument, ki ga je pridobil britanski časnik Times, opozarja, da se vlada ukvarja s 500 projekti, povezanimi z brexitom, in bi zato potrebovala 30.000 dodatnih ljudi, ki pa jih nima. Ob tem navaja, da “zaradi delitev v kabinetu” vlada še vedno nima skupne izstopne strategije.

Tiskovni predstavnik vlade po poročanju britanskega BBC trdi, da “ne prepozna” trditev v dokumentu.

Premierka Theresa May načrtuje, da bi London 50. člen lizbonske pogodbe, ki ureja izstop države iz EU, sprožil do konca marca prihodnje leto. Pogajanja naj bi trajala dve leti. A dopisnik BBC, ki je videl dokument, pravi, da ta kaže, kako “zapletena, pomembna in polna izzivov bo izvedba brexita”.

Dokument z naslovom Posodobitve glede brexita (Brexit Update), ki ga je pripravil neimenovani svetovalec in nosi datum 7. november, razkriva, da bo trajalo še najmanj šest mesecev, preden se bo vlada v Londonu odločila, kaj natanko želi iztržiti z brexitom ali se dogovorila glede prednostnih nalog.

Poročilo je tudi kritično do premierke. Kot piše, Mayeva “dobiva sloves nekoga, ki rad sam rešuje zadeve in odloča o podrobnostih”. Gre za pristop, za katerega je “malo verjetno, da bo lahko vzdržen,” piše.

Po pisanju Timesa so iz dokumenta razvidna tudi razhajanja med zunanjim ministrom Borisom Johnsonom, ministrom za brexit Davidom Davisom ter ministrom za mednarodno trgovino Liamom Foxom na eni strani ter finančnim ministrom Philipom Hammondom in ministrom za podjetništvo Gregom Clarkom na drugi. Vsako ministrstvo je pripravilo svojo oceno učinkov brexita in načrt za ukrepanje v najhujšem scenariju, ni pa skupnega vladnega načrta ali pogajalske strategije, piše Times.

Dokument tudi omenja, da bi lahko velika podjetja kmalu pritisnila na vlado, da bi zagotovila ohranitev delovnih mest in investicij. Japonski proizvajalec avtomobilov je nedavno sporočil, da je že dobil “podporo in zagotovila” glede pogojev trgovanja po britanskem izstopu iz unije.

STA


Najbolj brano