Bratuškova bo kolege seznanila z dobrim gospodarskim položajem Slovenije

Premierka v odhodu Alenka Bratušek je danes ob prihodu na vrh EU poudarila, da je vesela in ponosna, da bo lahko kolege seznanila z zelo dobrim gospodarskim položajem Slovenije. Ponovila je stališče, da je treba pri odločanju o vodilnih položajih v EU zagotoviti politično, geografsko in spolno ravnovesje.

Premierka v odhodu Alenka Bratušek je  ob prihodu na vrh EU poudarila, da je  vesela in ponosna, da bo lahko kolege seznanila z zelo dobrim gospodarskim položajem Slovenije. Foto: STA
Premierka v odhodu Alenka Bratušek je ob prihodu na vrh EU poudarila, da je vesela in ponosna, da bo lahko kolege seznanila z zelo dobrim gospodarskim položajem Slovenije. Foto: STA

BRUSELJ > “Gospodarska rast v zadnjem četrtletju je tako rekoč skoraj najvišja v EU, brezposelnost se znižuje, obrestne mere so rekordno nizke, tako da sem iskreno vesela sem in ponosna, da bom vlado v roke nasledniku predala v zelo dobri situaciji,” je poudarila Alenka Bratušek.

Upa, da bodo voditelji danes po poletnem premoru odločili o imenovanju na dva vodilna položaja v institucijah EU - o novem predsedniku Evropskega sveta in visokem zunanjepolitičnem predstavniku.

Kot julija bo Bratuškova tudi danes zagovarjala stališča, da je treba pri odločitvah zagotoviti politično in geografsko ravnotežje ter ravnovesje med spoloma, torej naj vsaj enega od položajev dobi ženska in enega vzhodno- ali srednjeevropska članica.

“Vesela sem, da imamo danes na mizi kar nekaj ženskih imen,” je dejala Bratuškova. O imenih ni želela govoriti, češ da dokončnega predloga še ni.

Favoritinja za zunanjepolitični položaj je italijanska zunanja ministrica Federica Mogherini, favorit za predsednika Evropskega sveta pa poljski premier Donald Tusk, a stvari so še odprte.

Premierka v odhodu je še povedala, da se bodo danes seznanili z razmerami na kriznih žariščih po svetu, pri čemer je najhuje v Ukrajini, kjer se razmere iz dneva v dan poslabšujejo. “Ni pa pričakovati, da bi že danes sprejeli določene sankcije,” je dejala.

STA


Najbolj brano