Berlin zaostruje protiteroristične ukrepe

Nemški notranji minister Thomas de Maiziere je danes predstavil paket varnostnih ukrepov, katerih cilj je zmanjšati nevarnost terorističnih napadov v Nemčiji. Ukrepi zaostrujejo kaznovanje tujcev, storilcev kazniv dejanj. Ti bodo glede na predlagane ukrepe hitreje pristali za zapahi, hitreje bodo tudi izgnani, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nemški notranji minister Thomas de Maiziere je danes 
predstavil paket varnostnih ukrepov, katerih cilj je zmanjšati 
nevarnost terorističnih napadov v Nemčiji.
Nemški notranji minister Thomas de Maiziere je danes predstavil paket varnostnih ukrepov, katerih cilj je zmanjšati nevarnost terorističnih napadov v Nemčiji. 

BERLIN > Thomas De Maiziere, ki je tako kot kanclerka Angela Merkel član krščanskih demokratov, je danes predložil niz ukrepov, med katerimi je tudi odvzem nemškega državljanstva džihadistom, ki se odhajajo borit na tuja tla in ki imajo poleg nemškega še neko drugo državljanstvo.

“Nemci, ki sodelujejo v bojih na tujem za teroristično milico in ki imajo še drugo državljanstvo, bodo v prihodnje izgubili nemško državljanstvo,” je na novinarski konferenci v Berlinu sporočil de Maiziere.

Iz Nemčije je v smeri Sirije in Iraka glede na podatke nemških obveščevalnih služb iz maja letos odšlo 820 džihadistov. Skoraj tretjina med njimi se jih je v Nemčijo že vrnila, kakih 140 jih je bilo ubitih. Okoli 420 naj bi jih bilo še vedno na sirskih ali iraških tleh, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Med ukrepi, ki jih je danes predstavil nemški notranji minister, je tudi določilo, da bo poslej lahko razlog za pripor že “grožnja javni varnosti”. To pomeni, da bi tujci, zgolj osumljeni priprave napada, pristali za zapahi, posledično pa bodo tudi hitreje izgnani.

Minister je danes predlagal tudi, da se kot kaznivo dejanje obravnava že samo izražanje naklonjenosti terorizmu.

Sicer pa bodo v Nemčiji po načrtih de Maiziera okrepili policijske vrste, in sicer z 4600 novimi delovnimi mesti. Do leta 2020 pa naj bi izdatke za varnost povečali za dve milijardi evrov.

Še naprej bo veljala zaupnost za zdravnike, bo pa vladna stran v dialogu z zdravniško zbornico iskala rešitve, s katerimi bi zmanjšali ogroženost prebivalstva. Morebitno rahljanje zaupnosti, ki zavezuje zdravnike, je že pred današnjo predstavitvijo v Nemčiji sprožila burne razprave.

De Maiziere je danes še izpostavil, da je za zoperstavljanje radikalizaciji beguncev nujna boljša socialna oskrba prišlekov, bolje morajo biti na obravnavo travmatiziranih posameznikov pripravljeni tudi učitelji.

V skladu z njegovimi predlogi naj bi preučili tudi, kako nemški urad za migracije in begunce (Bamf) predaja podatke varnostnim službam, dodaja dpa.

Se je pa nemški notranji minister danes izrekel proti zahtevam po vsesplošni prepovedi nošnje burke. “Menim, da je splošna prepoved nošenja burke ustavnopravno problematična,” je dejal. Vsega, kar zavračamo, ni mogoče prepovedati, je še poudaril.

Prav tako se je izrekel proti prepovedi dvojnega državljanstva, ki je sicer v Nemčiji v preteklosti že veljala.

Novi ukrepi, ki jih je danes predstavil de Maiziere, so posledica dveh julijskih napadov na Bavarskem, ki naj bi jih izvedla borca Islamske države.

Najprej je 17-letni napadalec na vlaku v Würzburgu z mačeto poškodoval pet ljudi. Le nekaj dni kasneje se je na glasbenem festivalu v kraju Ansbach razstrelil sirski prosilec za azil in pri tem ranil 15 ljudi.

STA


Najbolj brano