Belgijskega serijskega posiljevalca ne bodo evtanazirali

Belgijski minister za pravosodje Koen Geens je danes sporočil, da 51-letnega serijskega posiljevalca in morilca Franka Van Den Bleekna, ki si je želel smrti, vendarle ne bodo evtanazirali. Geens je pojasnil, da so se zdravniki, ki zdravijo Bleekna, odločili, da prekinejo s postopkom evtanazije.

Bleekna, ki je doslej za zapahi preživel 26 let, bodo iz zapora v belgijskem mestu Brugge premestili v novi center za psihiatrično zdravljene v Gentu
Bleekna, ki je doslej za zapahi preživel 26 let, bodo iz zapora v belgijskem mestu Brugge premestili v novi center za psihiatrično zdravljene v Gentu 

BRUSELJ > Bleeken naj bi se sam odpovedal aktivni pomoči pri umiranju.

Bleekna, ki je doslej za zapahi preživel 26 let, bodo iz zapora v belgijskem mestu Brugge premestili v novi center za psihiatrično zdravljene v Gentu, je pojasnil minister. Razloga za odločitev o prekinitvi postopka evtanazije minister danes ni pojasnil, dejal je le, da gre za pravico do medicinske zaupnosti.

Belgijski mediji so poročali, da naj bi Bleekna evtanazirali v zaporu 11. januarja, ko naj bi mu vbrizgali smrtonosno injekcijo. Bleeken se je za pravico do evtanazije boril več let, kot razlog za to pa je navajal neznosne duševne muke, ker ne more nadzorovati svoje potrebe po spolnem nasilju. Letos septembra je dobil dovoljenje za evtanazijo.

Belgija je evtanazijo legalizirala leta 2002 in tako za Nizozemsko postala druga država na svetu, kjer je evtanazija dovoljena. Leta 2013 so v Belgiji izvedli rekordnih 1807 primerov evtanazije.

V Belgiji je evtanazija dovoljena za "ljudi, ki trpijo neznosne muke, tudi psihične". Kot prvi so v Belgiji februarja lani uvedli pravico do evtanazije tudi za neozdravljivo bolne otroke, ne glede na njihovo starost.

STA


Najbolj brano